Problem z fermentacją?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskarx
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.02
    • 248

    Problem z fermentacją?

    Witam wszystkich
    Właśnie w sobotę wieczorem zrobiłem pierwszą swoją warkę.
    Piwo pszeniczne ze słodu pilzneńskiego i ekstaktu pszenicznego oraz drożdzy do pszenicznego.
    Wszystko chyba wyszło dobrze ale chyba coś jest nie tak z fermntacją (w plastikowum kanistrze).
    Przez całą noc i niedzielę piwo buzowało(syczało) i się lekko pieniło (temp. 19-20 st. C.)
    Jednak nie pojawiła się wielka piana, o której mi mówiono.
    Wieczorem w niedzielę wszytko się uspokoiło.
    Dzisiaj rano słyszałem tylko cichutkie syczenie.
    Chciałbym sie zapytać doświadczonych piwowarów czy coć jest nie tak.
    Aha wczoraj przypomniałem sobie, że w amoku robienia piwa i w wyniku spożycia kilku piwek zapomniałem zrobić próbę jodową.
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #2
    Odp: Problem z fermentacją?

    Oskarx napisał(a)
    Witam wszystkich
    Właśnie w sobotę wieczorem zrobiłem pierwszą swoją warkę.
    Piwo pszeniczne ze słodu pilzneńskiego i ekstaktu pszenicznego oraz drożdzy do pszenicznego.
    Wszystko chyba wyszło dobrze ale chyba coś jest nie tak z fermntacją (w plastikowum kanistrze).
    Przez całą noc i niedzielę piwo buzowało(syczało) i się lekko pieniło (temp. 19-20 st. C.)
    Jednak nie pojawiła się wielka piana, o której mi mówiono.
    Wieczorem w niedzielę wszytko się uspokoiło.
    Dzisiaj rano słyszałem tylko cichutkie syczenie.
    Chciałbym sie zapytać doświadczonych piwowarów czy coć jest nie tak.
    Aha wczoraj przypomniałem sobie, że w amoku robienia piwa i w wyniku spożycia kilku piwek zapomniałem zrobić próbę jodową.
    Chyba wszystko jest OK, ale żeby doświadczeni piwowarzy mogli zrobic ekspertyzę, to wydaje mi sie , że podałeś trochę mało informacji. Głównie chodzi mi o szczegółowy skład tej brzeczki.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X