Proporcje słodów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    Proporcje słodów

    Postanowiłem ruszyć do przodu z zacieraniem.
    Poradzcie jakie powinieniem użyć propocje słodów aby uwarzyć pszeniczniaka. Mam do dyspozycji słody: pilzneński, monachijski, jasny karmelowy i pszeniczny. Tylko nie piszcie że 50% pszenicznego i 50% jęczmiennego
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #2
    Odp: Proporcje słodów

    kangurpl napisał(a)
    50% pszenicznego i 50% jęczmiennego
    I jeszcze odpowiednie drożdże.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      30% pilzeńskiego i 70% pszenicznego. I odpowiednie drożdże.

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Krzysiu napisał(a)
        30% pilzeńskiego i 70% pszenicznego. I odpowiednie drożdże.
        A zalecana gęstość brzeczki? Raczej lekkie czy bardziej treściwe?
        A zacieranie - 30/30 czy może wytrawne? Może jeszcze inne?
        Last edited by slado; 2004-03-24, 13:29.

        Comment

        • Ka_Dar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.03
          • 248

          #5
          Kangurpl pytał tylko o proporcje słodu.

          Comment

          • elroy
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.10
            • 359

            #6
            Odp: Proporcje słodów

            kangurpl napisał(a)
            Postanowiłem ruszyć do przodu z zacieraniem.
            Poradzcie jakie powinieniem użyć propocje słodów aby uwarzyć pszeniczniaka. Mam do dyspozycji słody: pilzneński, monachijski, jasny karmelowy i pszeniczny. Tylko nie piszcie że 50% pszenicznego i 50% jęczmiennego
            Może weizenbock?
            60% słód pszeniczny
            30% słod pilzneński
            10% slód monachijski
            Goryczka w okolicach 15IBU
            Kolor pełny bursztyn.
            www.piwo.org

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #7
              Ka_Dar napisał(a)
              Kangurpl pytał tylko o proporcje słodu.
              Nie ma problemu z innymi sugestiami też chetnie się zapoznam.
              A drozdze oczywiscie mam pszeniczne.
              Last edited by kangurpl; 2004-03-25, 08:25.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #8
                Mam pytanie pośredno związane z proporcjami słodów. Kto się orientuje, jaką zawartość enzymów (siłę diastatyczną?) ma słód pszeniczny i jak to się ma do słodu pilzeńskiego i monachijskiego. Zastanawiam się, jak mogę operować dodatkami pozbawionymi enzymów w recepturach ze słodem pszenicznym.

                Comment

                • Ka_Dar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.03
                  • 248

                  #9
                  Borysko napisał(a)
                  ... jaką zawartość enzymów (siłę diastatyczną?) ma słód pszeniczny ...
                  Żądaj tej informacji od dostawcy słodu.
                  Każda słodownia powinna podać parametry oferowanego słodu.

                  Comment

                  • Borysko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1144

                    #10
                    Tylko że BA nie dysponuje taką informacją w stosunku do sprzedawanych przez siebie słodów, a zresztą i tak nie umiałbym przełożyć tych liczb na konkretny udział surowców niesłodowanych w zasypie. Chodzi mi o to, czy słód pszeniczny można traktować raczej jak pilzeński, czy raczej jak monachijski (jeśli chodzi o zawartość amylaz), czy też sprawy wyglądają jeszcze inaczej.

                    Comment

                    • Ka_Dar
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.03
                      • 248

                      #11
                      W takim razie musisz poeksperymentować.

                      Comment

                      • bury_wilk
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 2655

                        #12
                        Może ktoś mógłby podać uśrednione, lub lepiej w marginesie "od -do" proporcje i rodzaje słodów do podstawowych typów piw. Chodzi mi o taki bardzo podstawowy notesik, który może stanowić wyjście do różnych kombincji.
                        Poszczególne receptury są porozrzucane w różnych miejscach i najczęściej dotyczą konkretnych piw, a mnie chodzi raczej o ogólne typy i o zebranie wszystkiego w jednym temacie.
                        Lubię kiedy się zieleni
                        Lubię jak się piwo pieni...

                        ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                        Comment

                        • iron
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.08
                          • 6717

                          #13
                          Leniuszek, nie chce się poszukać i poskakać po tematach
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

                          Comment

                          • bury_wilk
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 2655

                            #14
                            W tej chwili, to nie jest mi to bardzo potrzebne, ale jak kiedyś będę stary (o ile wogóle), to na pewno nie będzie mi się chciało skakać...
                            Lubię kiedy się zieleni
                            Lubię jak się piwo pieni...

                            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bury_wilk
                              Może ktoś mógłby podać uśrednione, lub lepiej w marginesie "od -do" proporcje i rodzaje słodów do podstawowych typów piw. Chodzi mi o taki bardzo podstawowy notesik, który może stanowić wyjście do różnych kombincji.
                              Poszczególne receptury są porozrzucane w różnych miejscach i najczęściej dotyczą konkretnych piw, a mnie chodzi raczej o ogólne typy i o zebranie wszystkiego w jednym temacie.
                              Powyższa propozycja jest całkiem słuszna. Myślę nawet o stworzeniu nowego tematu.
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X