Fermentor stożkowy - po co?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #16
    Nawet, jeśli znajdziesz taki lejek, to jak planujesz połączyć go z fermentorem? Zgrzewając? Niby da się, ale zgrzewy mogą mieć trudne do czyszczenia nierówności i zakamarki. Może jakimś palnikiem da się je wygładzić... ciekaw jestem efektu.

    Comment

    • mjp
      † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
      • 2004.02
      • 954

      #17
      Zastanawiałem się nad zgrzewaniem, albo wklejeniem. Przy zgrzewaniu, jeśliby dobrze rozgrzać górną krawędź lejka, to powinno dać się ją wyrównać na gładko ze ścianką wiadra przy pomocy kawałka drewna. Szczerze mówiąc też jestem ciekaw efektów... mogą jeszcze wystąpić problemy przy mocowaniu dolnego zaworu do lejka. Z bocznym raczej nie będzie kłopotów.
      Maciek
      Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #18
        Odp: Odp: Fermentor stożkowy - po co?

        Chodzi o łatwość obsługi. Przepracowane drożdże opadają na dno fermentora - zbierają się w stożku. Stożek zakończony jest zaworem, który po skończonej fermentacji otwieramy i spuszczamy zawartość stożka, właśnie te przepracowane drożdże. W ten sposób pozostaje w fermentorze piwo, które zostawiamy do dalszej, cichej fermentacji bez przelewania do gąsiora, butli, czy co tam kto ma. Używamy tylko jednego, tego samego naczynia bez przelewania.
        Poza tym, mniej więcej w połowie wysokości stożka jest drugi zawór, zakończony wewnątrz fermentora zagiętą rurką, która powoduje, że gdy zlewany piwo, wewnątrz stożka powstaje wir (taki mały whirpool) i siła odśrodkowa odrzuca stałe zawiesiny w stronę ścianki stożka (opadają one na dno), a piwo jest klarowniejsze.
        Ważne są wymiary w budowie takiego fermentora - stożek ma mieć rozwarcie 60 st.

        W zasadzie wszystko się zgadza ale jest do wykorzystania w przypadku duzych urządzeń przemysłowych.
        Poco stożek:
        1 - przy dnie stozkowym najwiekszy słup fermentujacej brzeczki bedzie przy osi symetrii co powoduje ze CO2 bedzie najintensywniej wydzielał się właśnie w stozku wzdłuz osi symetrii. Powoduje to ruch cieczy w górę (piwo cieplejsze) po osi symetri i nastepnie piwo opada wzdłuż scianek fermentora.
        2 - drożdze istotnie osiadą w stozku ale bedzie to miało znaczenie przy duzych tankach. Kąt 60 stopni odpowiada za "zsuwanie" się drożdży ze ścianek co umożliwia ich usunięcie przy małych stratach piwa. Wdomu ten kat nie ma wiekszego znaczenia.
        3 - dodatkowa rurka w tankofermentorze ma zastosowanie przy opróżnianiu tanku. Podczas oprózniania może się okazać że nie wszystkie osiadłe drożdże udało się usunąć, gdyż część z nich po prostu nie zsunęła się ze scianki tanku. Jeżeli piwo byłoby w takim momencie filtrowane spowodowałoby to zapchnie filtra drozdzami. Jeżeli punkt poboru piwa znajduje się powyzej niż wierzchołek stozka (odwróconego) wtedy drożdże zsuną się poniżej bez szwanku dla procesu filtracji.
        Last edited by Krzysztof; 2004-04-21, 14:16.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #19
          Odp: Odp: Odp: Fermentor stożkowy - po co?

          Krzysztof napisał(a)
          1 - przy dnie stozkowym najwiekszy słup fermentujacej brzeczki bedzie przy osi symetrii co powoduje ze CO2 bedzie najintensywniej wydzielał się właśnie w stozku wzdłuz osi symetrii. Powoduje to ruch cieczy w górę (piwo cieplejsze) po osi symetri i nastepnie piwo opada wzdłuż scianek fermentora.
          Aby zapewnić cyrkulację piwa stosuje się też dzielone chłodzenie w poszczególnych poziomach/sekcjach tankofermentora
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

            #20
            Odp: Odp: Odp: Odp: Fermentor stożkowy - po co?

            lukuj napisał(a)
            Aby zapewnić cyrkulację piwa stosuje się też dzielone chłodzenie w poszczególnych poziomach/sekcjach tankofermentora
            Tankofermentory wyposażone są w kilka stref chłodniczych: jedna w stożku i 2-3 w części cylindrycznej.
            Podczas fermentacji chłodzenie przy pomocy odpowiednio sterowanymi sekcjami nie ma znaczenia.
            Dlaczego:
            1 - wydzielający się CO2 blizko osi symetrii opwoduje szybkie unoszenie się fermentujacej brzeczki (zjawizko mieszania przy naturalnie wydzielanego CO2), brzeczka opada wzdłuż ścian fermentora;
            2 - różnica temperatur pomiedzy temperaturą piwa i medium chłodniczego jest duża i wynosi co najmniej 10 C co powoduje wiekszą róznicę gęstosci (pomiedzy piwem ciepłym i chłodniejszym schładzanym) opadanie piwa zdłuż scian

            Odpowiednio wysterowane sekcje przydają się przy schładzaniu ciepłego piwa po fermentacji kiedy nie ma wydzielania CO2.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

            Comment

            • Leonpraga
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.02
              • 468

              #21
              Szukając zbiorników na hodowle ryb natknąłem się na stronę z różnymi zbiornikami, a może coś takiego jako zbiornik fermentacyjny dla piwa.

              Opis do pojemników z strony firmy SDK Ostróda

              "Okrągłe baseny z dnem stożkowym wykonane są z laminatu poliestrowo - szklanego i stali nierdzewnej. Baseny te służą do podchowu wylęgu ryb, do hodowli planktonu służącego jako pokarm dla narybku. Baseny te wykorzystywane są do inkubacji ikry ryb łososiowatych. Baseny stożkowe również wykorzystuje się jako osadniki i obudowy złóż biologicznych w zamkniętych obiegach hodowli ryb."

              Lp
              Symbol basenu
              Z - średnica wewnętrzna O (m)
              W - średnica wewnętrzna (m)
              D - średnica dna O (m)
              H - wysokość basenu (m)
              Hs - wysokość dna (stożka) Hs (m)
              Objętość (m3)
              1.
              SDK CT 049-01
              0,65
              0,49
              0,44
              0,7
              0,16
              0,1
              2.
              SDK CT 072-025
              1,07
              0,72
              0,7
              0,9
              0,38
              0,25
              3.
              SDK CT 11-10
              1,24
              1,1
              1,03
              1,25
              0,35
              1,0
              4.
              SDK CT 16-13
              1,74
              1,6
              1,52
              2,05
              0,6
              3,2
              Attached Files

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedzi
                Szukając zbiorników na hodowle ryb natknąłem się na stronę z różnymi zbiornikami, a może coś takiego jako zbiornik fermentacyjny dla piwa.
                Dopuszczone do kontaktu z żywnością?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Leonpraga
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.02
                  • 468

                  #23
                  Sądzę że jeżeli są stosowane do chowu małego narybku, to nie mogą wydzielać żadnych szkodliwych substancji, może być tak że są w środku wykładane kwasówką, więcej można zobaczyć na stronie firmy www "SDK" Spółka z o.o.

                  Comment

                  • intel1000
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.11
                    • 55

                    #24
                    Witam. Ceny z SDK Ostróda tych baseników ze stożkiem:

                    100 L - 477 zł brutto
                    200 L - 858 zł brutto

                    Pani powiedziała, że produkt nie ma certyfikatu ani nic z tych rzeczy aby był dopuszczony do kontaktu z żywnością.
                    Można w nim przechowywac żywe ryby ale martwych juz nie bo zabite ryby to już żywnośc a żywe to żywnośc nie jest .

                    Pozdrawiam.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X