Fruktoza do butelkowania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • paulu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.12
    • 2

    Fruktoza do butelkowania

    Witam,

    Czy do butelkowania piwa można używać fruktozy krystalicznej?
    Jeśli tak to w jakich proporcjach?
    Czy będzie miało to jakiś (pozytywny, negatywny) wpływ na pianę i/lub smak piwa?

    Dziękuję za odpowiedź,

    Pozdrawiam
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Dla nas słodsza niż glukoza, a nawet sacharoza, dla drożdży D-fruktoza praktycznie niczym nie różni się od D-glukozy.
    Z tą samą łatwoscią zrobią z niej zwykły użytek, tzn. zamienią w dwutlenek węgla i etanol, zyskując podobną ilość energii niezbędnej do swoich procesów życiowych.

    Ze względu na znacznie wyższą cenę fruktozy nie ma więc sensu stosować jej w piwowarstwie, choć oczywiście zakazu nie ma.
    Jeżeli używać do butelkowania, to w ilościach jak dla D-glukozy: ok. 140 g na 20 litrów piwa.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Sprawdziłem to już na własnym piwie i faktycznie nie ma żadnej różnicy.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        a swoją drogą dyskusja powinna być w innym wątku...

        Comment

        Przetwarzanie...
        X