Fruktoza do butelkowania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • paulu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.12
    • 2

    #1

    Fruktoza do butelkowania

    Witam,

    Czy do butelkowania piwa można używać fruktozy krystalicznej?
    Jeśli tak to w jakich proporcjach?
    Czy będzie miało to jakiś (pozytywny, negatywny) wpływ na pianę i/lub smak piwa?

    Dziękuję za odpowiedź,

    Pozdrawiam
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Dla nas słodsza niż glukoza, a nawet sacharoza, dla drożdży D-fruktoza praktycznie niczym nie różni się od D-glukozy.
    Z tą samą łatwoscią zrobią z niej zwykły użytek, tzn. zamienią w dwutlenek węgla i etanol, zyskując podobną ilość energii niezbędnej do swoich procesów życiowych.

    Ze względu na znacznie wyższą cenę fruktozy nie ma więc sensu stosować jej w piwowarstwie, choć oczywiście zakazu nie ma.
    Jeżeli używać do butelkowania, to w ilościach jak dla D-glukozy: ok. 140 g na 20 litrów piwa.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Sprawdziłem to już na własnym piwie i faktycznie nie ma żadnej różnicy.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19292

        #4
        a swoją drogą dyskusja powinna być w innym wątku...

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Chorzów-Batory, Inwalidzka 26, Browar Reden
          dadek
          21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
          2023-08-20, 19:00
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • dadek
          Berlin-Charlottenburg, Luisenplatz 1, Brauhaus Lemke am Schloss
          dadek
          Jeden z trzech browarów grupy Lemke w Berlinie powstał w 1987 roku i jest tym najstarszym. Niezbyt blisko centrum ale za to naprzeciw wielkiego pałacu Charlottenburg i przyległego do niego kompleksu parkowego.
          Również sala restauracji nawiązuje do stylu barokowego, ściany i sufity właściwie...
          2022-11-15, 22:32
        • darekd
          Zwanzger, Vollbier
          darekd
          Browarek z Uehlfeld (Środkowa Frankonia)

          http://www.brauerei-gasthof-zwanzger.de/

          Na stronie deklarują, że lubią używać chmielu przy warzeniu. Też warzą malutkie serie różnorakich piw.

          Ekstr. 11,5%,
          alk. 4,5%

          Aromat - słodowy z drożdżową...
          2020-10-22, 22:47
        • heckler
          Czechy, Žerotín, Žerotín 101, Pidipivovar Pod Kalousem
          heckler
          Pidipivovar Pod Kalousem to obecnie bodajże najmniejszy spośród legalnie działających browarów w Czechach. Mieliśmy go odwiedzić jeszcze w marcu, ale ,corona, pokrzyżował nam plany .
          Browar znajduje się w małym prywatnym domku we wsi Žerotín. Kiedy podjechaliśmy pod bramę, nawet...
          2020-07-16, 08:31
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...