Zażółcony fermentor

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #16
    Było o przebarwieniach więc przy okazji wspomnę o wężyku przy kadzi filtracyjnej. Średnio co dziesięć warek wymieniam wężyk, tego niestety nie da się umyć. Ale z braku dostępu do testowanych i dopuszczonych do kontaktu z żywnością kupuję te dostępne w Castoramie czy OBI. Ma ktoś jakieś lepsze pomysły?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      slado napisał(a)
      Ale z braku dostępu do testowanych i dopuszczonych do kontaktu z żywnością kupuję te dostępne w Castoramie czy OBI.
      Ja też mam z Castoramy, a co do dopuszczenia do kontaktu z żywnością to jakoś zupełnie mi to wyleciało z głowy, ale póki co jeszcze nikt się nie otruł
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Greg
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.11
        • 72

        #18
        We wrocławskim OBI są wężyki z atestem spożywczym, "z metra", wszelakie średnice. Zresztą... Browamator używa dokładnie tego typu wężyków w swoich kitach...

        Comment

        • mjp
          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
          • 2004.02
          • 954

          #19
          Wężyki z atestem do kontaktu z żywnością i alkoholem można dostać w Kwiatonie na Krakowskiej we Wrocławiu.
          Last edited by mjp; 2004-05-25, 07:03.
          Maciek
          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #20
            Odnośnie wężyków. Sam używam takiego z marketu budowlanego. Podobnie jak Marusia wcale się nie przejmuję tym, że nie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Służy mi doskonale i to sie liczy. Zatruć narazie także nie odnotowałem

            Chciałbym jeszcze napisać o drobnym ulepszeniu takiego wężyka. Wiemy, że materiał z jakich rurki są wykonywane jest dość elastyczny. Kiedy zachodzi potrzeba zlania piwa z cichej ferementacji zależy nam na tym, aby możliwie mało manipulować rurka w młodym piwie...
            Swój wężyk owinąłem, na długości kilkudziesięciu centymetrów, miedzianym przewodem instalacyjnym, w ten sposób, że tworzy on spiralę wokół rurki. Takie rozwiązanie daje mi możliwość dowolnego wyginania rurki i np. wkładania jej na żądaną głębokość do pojemnika fermentacyjnego czy gąsiora.Rurka jest sztywna, a to gwarantuje mi, że np. nie wpadnie do środka i nie wzruszy osadów z dna zbiornika.

            Żałuję, że dopiero teraz o tym napisałem, bo temat opracowywany przez Crizza i dotyczący rurek już pojawił sie w dziale BA.
            Crizz, a możeby wspomnieć o tym jeszcze przy okazji drobnych akcesoriów?
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • mjp
              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
              • 2004.02
              • 954

              #21
              Do spuszczania piwa z fermentora (zarówno po fermentacji burzliwej jak i cichej) używam kranika z zamontowanym reduktorem osadów. Idea jest podobna jak w fermentorze stożkowym, to znaczy pobierać piwo znad osadów. Umiejscowienie i kształt reduktora osadów sprawiają, że można bardzo wygodnie i z minimalnymi stratami przelewać piwo. Przy manipulacji rurką potrzebna jest na ogół trzecia ręka (czyli osoba do pomocy - niestety ogon utraciliśmy w mrokach dziejów...). Zrobiłem już kilka warek z użyciem tego drobiazgu i jestem bardzo zadowolony. W tej chwili wszystkie fermentory mam zaopatrzone w kraniki i (z wyjątkem wiaderka służącego jako kadź filtracyjna i pojemnik do rozlewu piwa do butelek) reduktory osadów.
              Maciek
              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

              Comment

              • crizz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.02
                • 1255

                #22
                naczelnik napisał
                Żałuję, że dopiero teraz o tym napisałem, bo temat opracowywany przez Crizza i dotyczący rurek już pojawił sie w dziale BA.
                Crizz, a możeby wspomnieć o tym jeszcze przy okazji drobnych akcesoriów? [/B]
                Nic straconego, "Przydatne akcesoria" mają też taki cel, aby uzupełnić poprzednie opracowania. Dopiszę i sam skorzystam z Twojego pomysłu. Może uda Ci się wstawić fotkę?

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #23
                  crizz napisał(a)
                  (...)Może uda Ci się wstawić fotkę?
                  Bardzo mi przykro, ale niebardzo mam jak w tej chwili. Z tego co pamiętam mam jakies zdjęcie na którym może być ta rurka, ale to jest gdzieś w domu. Narazie się nie wybieram, ale jak będę to prześlę. Ale podkreślam-nie będzie to zdjęcie wyłacznie samej rurki, tylko-o ile kojarze-jakieś zdjęcie z przelewania piwa. Istotę konstrukcji spirali można na nim będzie spokojnie podpatrzeć.
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X