napełnianie butelek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TBM
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.08
    • 44

    #1

    napełnianie butelek

    w serwisie "Browamator" przy opisie miarek do cukru znalazłem takie zdanie:
    W procesie refermentacji zużywany jest także zamknięty w butelce tlen, dzieki czemu nasze piwo uzyskuje wieloletnią trwałość - bez pasteryzacji
    skoro tak, to ilość tlenu w butelce ma wpływ na proces refermentacji
    pytanie: czy zauważyliście różnice w nagazowaniu piwa w zależności od stopnia napełnienia butelek? jeśli tak, to jaką?
    prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Z tego co dotychczas wyczytałem to obecność powietrza w szyjce butelki ma wpływ na trwałość piwa. Zbyt duża ilość może zaszkodzić. Czes w którymś ze swych postów opisywał spostrzeżenia wskazujące na pewną zależność ilości powietrza w butelce na stopień nagazowania.
    Okazuje się, że im więcej powietrza, tym nagazowanie lepsze. Może jednak dochodzi do namnażania drożdży? Może te obecne w młodym piwie to nie wszystko? Ale nagazowanie to nie tylko sprawa powietrza. Ostatnie moje warki są mniej nagazowane niż seri 20-tek i to pomimo, iż nic nie zmieniło się w dosładzaniu i napełnianiu butelek

    Comment

    • burar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 238

      #3
      Drożdże zapewne pracują po zakapslowaniu przez około 2 tygodnie. Świadczy o tym chociażby delikatna piana widoczna na powierzchni. Ja staram się zostawiać około 5 cm miejsca. Zauważyłem, że rzeczywiście butelki mniej wypełnione są bardziej nagazowane.

      Lecz nic nie przebije mojej warki nr 12 na drożdżach WLP550 - pomimo przeprowadzenia fermentacji cichej po dodaniu suchego ekstraktu słodowego w normalnej ilości po kilku dniach od zakapslowania miałem kilka granatów. Nie, nie urwało kapsla. ROZSADZIŁO BUTELKI NA PÓŁ ! Szczątki szkła znajdowałem nawet w odległości 3 m od skrzynki.
      No i nie mogę powiedzieć, że jest to słabo nagazowane piwo. Do schłodzenia w lodówce przenoszę je z największą ostrożnością, jakby to były kapsułki z nitrocelulozą...
      Grodziski Browar Domowy

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #4
        Nasz "Gronostaj zwyczajny w szacie letniej" zachował się podobnie już dnia następnego po zakapslowaniu. Pięć butelek opustoszało w ekspresowym tempie, a piwo łącznie ze szkłem znajdowałam nawet pod szafkami. Wylądował więc z powrotem w balonie, ale nie wiem pchać go już do butelek, czy lepiej jeszcze ciut poczekać? Dziś mierzę ekstraktywność i podejmuję męską decyzję

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Mój koźlaczek już 3 tydzień czeka w balonie na butelkowanie. Caly czas na powierzchni ok 1 cm piany i bąbelkuje przez rurkę, sam nie wiem czy już butelkować?
          Natomiast w browarach przy butelkowaniu tak się steruje procesem nalewania aby piana wypchneła powietrze z szyjek butelek.
          Na stopień nagazowania ma więc wpływ ilość wolnego miejsca w szyjce butelki, samo powietrze (tlen) jest drożdzom zbędny na tym etapie fermentacji.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • pietrus96
            Osad w butelkach
            pietrus96
            Cześć,
            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
            2024-01-13, 20:24
          • dadek
            Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
            dadek
            Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
            2025-01-10, 00:48
          • dadek
            Chorwacja, Bilice, ul. 113. šibenske brigade HV-a 169, Pivovara 022
            dadek
            18.08.2021 nasza ekipa postanowiła odwiedzić Šibenik. Oprócz zamiaru zwiedzenia zabytkowej starówki i zamku oczywiście był i cel piwny - Pivovara 022. Browarek funkcjonuje od 2017 roku tuż za północnymi rogatkami Šibenika (2 km od centrum miasta), jednak administracyjnie już w miejscowości...
            2021-10-27, 03:39
          • dadek
            Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
            dadek
            To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
            2022-09-08, 02:08
          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-07, 23:16
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...