Ekstrakt słodowy w plynie...co dalej?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • viperos
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.08
    • 5

    Ekstrakt słodowy w plynie...co dalej?

    Witam Wszystkich
    Byc moze powinienem z tym postem udac sie do dzialu kolyska?
    Jestem w posiadaniu 5 litrow plynnego ekstraktu slodowego najprawdopodobniej z WES. W zwiazku z tym pytanie czy z tego moge zrobic sobie brzeczke? Jesli tak to czy mam do niej dodawac jeszcze cukier (sam ekstrakt wydaje sie smakowac bardzo slodko)? Czy do fermentacji burzliwej oprocz drozdzy dodac jeszcze dla nich cukier? Czy, w koncu, przed rozlewaniem do butelek dodac roztworu cukru czy (chyba lepiej) dodac czesc tego ekstraktu? Z gory dziekuje za wszelkie informacje, dane, ilosci, porady.
    Ppozdrawiam wszystkich
    Viperos
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    #2
    Hm, a jest to czysty esktrakt, czy też może chmielony? A z dodatkiem cukru, to zaczekaj, zależy ile piwa chcesz nawarzyć!
    Zresztą oddaję głos komuś, kto ma więcej doświadczenia!
    Celia, cerevisia et conventus.

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      Prawdopodobnie masz niechmielony ekstrakt słodowy , który należałoby dochmielić (dobrze, jeśli ekstrakt nie jest z piekarni, gdyż może być on wtedy nieco inny, niż ten, który wykorzystywany jest w browarnictwie amatorskim). Dodawać do niego cukru nie musisz, a 5,0 kg tego ekstraktu spokojnie powinno Ci wystarczyć na dwie ok. 10-12 Blg warki. Cukier (a jeszcze lepiej ekstrakt słodowy, choć może być również miód ) powinieneś dodać już po fermentacji burzliwej, brezpośrednio do butelek lub wcześniej do fermentora.
      Last edited by Małażonka; 2004-06-22, 12:57.

      Comment

      • viperos
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.08
        • 5

        #4
        Czy jest jakas mozliwosc odroznienia czy ekstrakt jest nachmielony czy tez nie?

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #5
          Tak, jeśli smak ekstraktu jest tylko słodki - masz do czynienia z czystym ekstraktem, jeśli jednak oprócz wyraźnej słodyczy wyczuwasz też znaczną goryczkę - ekstrakt jest chmielony

          Comment

          • viperos
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.08
            • 5

            #6
            dziekuje za cenne uwagi i pozdrawiam serdecznie
            Viperos

            Comment

            Przetwarzanie...
            X