Bardzo dziękuję. Osad zdjęłam a teraz czekam na zlanie. Czy jest jakiś teoretycznie prawidłowy okres cichej fermentacji?
Jak rozpoznać koniec fermentacji burzliwej bez miernika
Collapse
X
-
Czy mam rozumieć, że cicha może być w butelce?
Dostałam przy zakupie puszki instrukcję, że najpierw brzeczka fermentuje, potem zlewam piwko do butelek z odpowiednią ilością cukru/glukozy i po 2 tygodniach piwo gotowe. W takim razie zlewać do butelek czy ma czekać w fermentatorze?Comment
-
--Po fermentacji burzliwej do większości piw zlej odfermentowane piwo znad osadu do innego fermentora i tam potrzymaj przez około 2 tygodnie. Ta czynnośc określana jest fermentacją cichą. A następnie przeprowadź refermentację (w celu nagazowania piwa) w butelkach. Refermentacja i dojrzewanie w butelkach to 3-4 tygodnie przeważnie, są jednak piwa (Witbier) które nie wymagają tak długiego dojrzewania, ale po co wdawac się na tym etapie w szczegóły.
--Dla niektórych piw np. pszenicznych nie trzeba przeprowadzac cichej tak jak to wyżej opisałem lecz zaraz po f. burzliwej przeprowadza sie refermentację w butelkach.
Opisałem to tak łopatologicznie bo sam miałem takie wątpliwości przy pierwszej puszce - dlaczego w instrukcji autor określił refermentacje w butelce, fermentacją cichą - może i poprawnie ale troche myląco.
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-10-18, 00:05.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Kolega Cambridgeil już wyjaśnił. Ja powiem w skrócie.
W butelce to mamy refermentację, czyli dodajemy glukozę/ekstrakt/cukier w celu nagazowania. Paradoksalnie refermentacja może być głośniejsza niż fermentacja cicha. Doświadczyli jednak tego tylko niecierpliwi. W ślad za postem Sety, zlej na cichą (do drugiego fermentora), po dwóch tyg. butelkuj.
Jeśli wypełnisz profil to zapewne miejscowi piwowarzy przyjdą Ci z bezgraniczną pomocą."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Zależy jeszcze, w jakich warunkach piwo stoi. Jeśli masz osobne pomieszczenie, czyste, ciemne i o stałej temperaturze, po którym nikt się nie kręci bez potrzeby, piwo w fermentorze może stać dłużej. Nie wpłynie to jednak w żaden sposób na smak, a tylko na ilość osadu w butelce.Comment
-
Witacie,
Bardzo Panom dziękuję za podpowiedzi. Teraz już wszystko jasne. Piwo ładnie odlane i grzecznie czeka aż dojrzejeWina zdecydowanie są bardziej pracochłonne. Jak dotąd mam doświadczenie z rożnymi likierami, nalewkami i winami. Teraz przyszedł czas na piwo
Znajomych zapraszamy na pieczenie chleba, robienie serów, wędzenie wędlin to jeszcze warzenie piwa trzeba będzie, szkoda, że jest tak mało pracochłonne, pewnie będą woleli tylko na degustacjęComment
-
Witacie,
Bardzo Panom dziękuję za podpowiedzi. Teraz już wszystko jasne. Piwo ładnie odlane i grzecznie czeka aż dojrzejeWina zdecydowanie są bardziej pracochłonne. Jak dotąd mam doświadczenie z rożnymi likierami, nalewkami i winami. Teraz przyszedł czas na piwo
Znajomych zapraszamy na pieczenie chleba, robienie serów, wędzenie wędlin to jeszcze warzenie piwa trzeba będzie, szkoda, że jest tak mało pracochłonne, pewnie będą woleli tylko na degustacjęŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment