Co wybrać na zestaw startowy w BROWAMATORZE.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zibiolot
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.12
    • 195

Co wybrać na zestaw startowy w BROWAMATORZE.

Witam.
    Właściwie to już zdecydowałem się na zakup zestawu startowego do warzenia piwa w domu (tego większego). Jednakże chciałbym się dowiedzieć od osób które są dłużej w temacie, co wybrać do zrobienia pierwszego własnego piwa. W browamatorze proponują gotowy brew-kit, z kolei znajomy mówi o pszenicznym. Czy odrazu dokupić jakieś inne rzeczy, które są przydatne, a nie ma w zestawie startowym.
    Z góry dziękuję za każdą pomoc.
    Zibi
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

Nie wiem dokładnie co teraz znajduje się w zestawie startowym, ale do pierwszej warki z brew-kitu powinieneś przygotować:
    - Garnek przynajmniej 3,0 litrowy (z czasem przydałby się dużo, dużo większy)
    - Fermentor (z zaworkiem – najwygodniej) z pokrywką
    - Długą łyżkę
    - Wężyk (ew. końcówkę do rozlewu – przydatna)
    - Butelki
    - Kapsle
    - środek dezynfekujący
    - i oczywiście brew-kit + drożdże;
    Natomiast na pytanie czy najpierw robić z brew-kitu, czy dochmielać ekstrakt słodowy – musisz odpowiedzieć sobie sam (pamiętaj, że pszeniczne również może być z brew-kitu)

Comment

• Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

Jeśli natomiast myślisz o zacieraniu - czekają Cię nieco większe zakupy:
      - garnek 30,0-40,0 litrowy z pokrywką;
      - śrutownik (niekonieczny);
      - przydałaby się dobra waga kuchenna;
      - pomocny będzie płyn Lugola;
      - termometr o skali 0-100°C
      - duża łyżka
      - fermentor z zaworkiem i sito filtracyjne (to możesz sobie zrobić sam z drugiego fermentora);
      - wężyk;
      - pielucha, sitko, pończocha (niekonieczne, ale ułatwiają życie)
      - Ballingometr (ten powinien się znaleźć również wśród rzeczy wymienionych w poprzednim poście);
      - nie koniecznie, ale przydają się balony;
      - wężyk z końcówką, butelki, kapsle;

Comment

• Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

Ponieważ jestem na czasie, to - do warzenia z brew-kita (gotowca) - uważam, że większy zestaw Browamatora jest zupełnie wystarczający. Dodatkowo potrzebny będzie tylko garnek (3-5 litrów). No i oczywiście butelki...
        Jeżeli planujesz cichą fermentację, a nie masz balonu, możesz dokupić jeszcze dekiel z rurką na fermentor.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• wojtek1
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.02
          • 118

Proponuję jeszcze dokupić dodatkowe opakowanie kapsli (300 szt.)8,75 zł, jeśli masz ochotę uwarzyć więcej piwek
          Kup od razu ten duży garnek, o którym pisała Małażonka. Będzie wygodniej bo jak wiesz brewkita trzeba pogotować.
          Powodzenia

Comment

• marcin_l
            • 2001.10
            • 145

Czy jest sens kupować mniejszy zestaw? (kasy za dużo nie mam) Na początek raczej słodu sam robić nie będę. W razie czego duży garnek (metalowy) mam.
            Czy rzucanie się za pierwszym razem na pszeniczne nie jest głupotą?
            Ten bre-kit pszeniczny z browanatora nie będzie za bardzo angielski ;-P ??
            Lepiej dokupić do niego wziąść ekstrakt Browamator Jasny 1,25 kg + 0,5 kg ekstraktu pszenicznego czy może Ekstrakt pszeniczny 1,25 kg??
            Z pszeniczniaków smakuje mi Franciszkaner i piwo ze Spiża.

Będe wdzięczy za pomoc.
            www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

Comment

• mjp
              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
              • 2004.02
              • 954

marcin_l napisał(a)
              Czy jest sens kupować mniejszy zestaw? (kasy za dużo nie mam) Na początek raczej słodu sam robić nie będę. W razie czego duży garnek (metalowy) mam.
              Czy rzucanie się za pierwszym razem na pszeniczne nie jest głupotą?
              Ten bre-kit pszeniczny z browanatora nie będzie za bardzo angielski ;-P ??
              Lepiej dokupić do niego wziąść ekstrakt Browamator Jasny 1,25 kg + 0,5 kg ekstraktu pszenicznego czy może Ekstrakt pszeniczny 1,25 kg??
              Moim zdaniem bardziej uzasadniony ekonomicznie jest zestaw większy. Na pewno nie warto kompletować zestawu samemu - wychodzi drożej i to sporo.
              Pszeniczne robiłem na oba podane przez Ciebie sposoby (warka II i VIII). Pierwsze (gotowiec, 1,25 ekstraktu jęczmiennego i 0,5 ekstraktu pszenicznego) było dobre po trzech miesiącach od zakapslowania. Drugie dorównuje mu smakiem już po miesiącu.
              Maciek
              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• marcin_l
                • 2001.10
                • 145

mjp napisał(a)
                Moim zdaniem bardziej uzasadniony ekonomicznie jest zestaw większy. Na pewno nie warto kompletować zestawu samemu - wychodzi drożej i to sporo.
                Pszeniczne robiłem na oba podane przez Ciebie sposoby (warka II i VIII). Pierwsze (gotowiec, 1,25 ekstraktu jęczmiennego i 0,5 ekstraktu pszenicznego) było dobre po trzech miesiącach od zakapslowania. Drugie dorównuje mu smakiem już po miesiącu.
                A czy na pewno jest mi wszystko potrzebne z dużego zestawu czego nie ma w mniejszym? No oprócz kapslownicy ale to też można załatwić butelkami z zamknięciem patentowym.
                www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

Comment

• emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

marcin_l napisał(a)
                  A czy na pewno jest mi wszystko potrzebne z dużego zestawu czego nie ma w mniejszym? No oprócz kapslownicy ale to też można załatwić butelkami z zamknięciem patentowym.
                  To kup maly zestaw , zobaczysz jak to jest i co by sie jeszcze przydalo, albo nie. Bo tak to ludzie ci doradzaja co by sie przydalo miec a ty mozesz sobie w kolko tlumaczyc typu nie kapslownica, bo butelki z zamknieciem itp. Moim zdaniem do malego zestawu brakuje kapslownicy i drugiego fermentatora do rozlewu.

Comment

• Ark
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.04
                    • 414

Pod żadnym pozorem nie bierz małego zestawu. Z pewnościa z czasem zapragniesz warzyć z procesem zacierania i wtedy okaże sie, że będziesz musiał dokupic brakujące rzeczy za sporo większą kasę (tak mi się przytrafiło). A fermentorów nigdy dość.

Comment

• marcin_l
                      • 2001.10
                      • 145

Tylko że ja mam do wyboru kupić mały zestaw albo wcale. Nie stać mnie na duży... Kapslownice i tak chciałem dokupić bo patentowych butelek mam za mało. Do czego sie przydaje drugi fermetator przy rozlewie? Myślałem ze z jednej strony wkładam rurke do fermentora z drugiej nalewam do butelek?? Sorry za lamerstwo

Comment

• emes
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 4275

marcin_l napisał(a)
                        Do czego sie przydaje drugi fermetator przy rozlewie? Myślałem ze z jednej strony wkładam rurke do fermentora z drugiej nalewam do butelek??
                        Drugi fermentator do rozlewu to w stosunku do "zabawy" za pomoca rurki z dozownikiem to duza wygoda i oszczednasc czasu przy rozlewie. Ale jak taka masz zaleznosc /kasa/maly zestaw/albo nic/ no to zostaje maly zestaw. Pierwsze warzenia wyzwalaja tyle emocji ze spokojnie nawet rozlewajac rurka z dozownikiem bedzie mialo to swoj urok. Tylko zostaje kapslownica, to jednak w zasadzie niezbednik, na teraz i na pozniejsze warki.

Comment

• marcin_l
                          • 2001.10
                          • 145

emes napisał(a)
                          Drugi fermentator do rozlewu to w stosunku do "zabawy" za pomoca rurki z dozownikiem to duza wygoda i oszczednasc czasu przy rozlewie. Ale jak taka masz zaleznosc /kasa/maly zestaw/albo nic/ no to zostaje maly zestaw. Pierwsze warzenia wyzwalaja tyle emocji ze spokojnie nawet rozlewajac rurka z dozownikiem bedzie mialo to swoj urok. Tylko zostaje kapslownica, to jednak w zasadzie niezbednik, na teraz i na pozniejsze warki.
                          Uff..Już lepiej
                          Dożo wprawy trzeba żeby używać kapslownicy eko ?? Młotek gumowy mam hihi

Comment

• arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

marcin_l napisał(a)
                            Uff..Już lepiej
                            Wprawy nie potrzeba zbyt dużo. Jeżeli kupisz kapsle z browamatora to jak dobrze pójdzie nie strzaskasz butelczyny. Te kapsle są miękkie.
                            A co do drugiego fermentora to może się przydać na cichą fermentacje.
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

marcin_l napisał(a)
                              Uff..Już lepiej
                              Nie wiem, ja nigdy nie bawilem sie kapslownica eko. Jak mozesz to jednak zainwestuj w kapslownice Greta, jest naprawde dobra, wygodna i trwala. Nawet jak bedziesz "rzezbil" z eko-mlotkiem to po pewnym czasie i tak pewnie kupisz Grete. Sa rozne rzeczy ktore mozna zastapic czyms innym, ale kapslownice to jednak warto miec jakas porzadna.

Comment

Przetwarzanie...
                              X