Co wybrać na zestaw startowy w BROWAMATORZE.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mjp
    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
    • 2004.02
    • 954

Gdybym był zmuszony do zakupu małego zestawu z Browamatora, to dokupiłbym (w kolejności):
    1) rurkę do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym
    2) reduktor osadów
    3) kapslownicę Greta i 300 kapsli
    Drugi fermentor przydaje się do cichej fermentacji, ale można go zastąpić balonem do wina. Co do rozlewu z jednego fermentora, to radziłbym następująco:
    Zlać młode piwo znad osadu do dużego garnka lub balonu, wymyć fermentor, przelać do niego piwo, wymieszać z cukrem/glukozą/ekstraktem do wtórnej fermentacji i butelkować korzystając z kranika w fermentorze i rurki do rozlewu. Gdyby pojawił się ponownie w Browamatorze łącznik rurki do rozlewu bezpośrednio z kranikiem fermentora, to polecam. Kosztuje grosze, a bardzo ułatwia rozlewanie (podstawia się butelkę i czeka aż się napełni).
    Maciek
    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

A ja bym poczekał aż zbiorę kasę na większy. Nie ma sensu bawić się w półśrodki.

Comment

• iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

mjp napisał(a)
        (...)
        Drugi fermentor przydaje się do cichej fermentacji, ale można go zastąpić balonem do wina.
        (...)
        Albo z drugiego fermentora (tego bez kurka) można dziurawiąc dno zrobić część kadzi filtracyjnej. Drugą część stanowi fermentor z kurkiem.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• majkel77
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.12
          • 39

marcin_l napisał(a)
          Uff..Już lepiej
          Dożo wprawy trzeba żeby używać kapslownicy eko ?? Młotek gumowy mam hihi
          ja kapslując 2 warki stłukłem tylko jedną butelkę kapslując kapslownicą "eko"

Comment

Przetwarzanie...
          X