nastawilem piwko we wtorek w ubiegłym tygodniu od 3 dni mam 5 blg i nie spada , w smaku bardzo ok. Jutro , a raczej po jutrze czas butelkowania jak myślicie spadnie?
Zdarza nam się butelkować piwa o ekstraktywności 4-6°Blg. Możesz jeszcze na wszelki wypadek przelać piwo do balonu na cichą fermentację - piwu to na pewno nie zaszkodzi
Ekstraktywność raczej już nie spadnie, ale i tak zdecydowanie polecam przynajmniej tydzień cichej fermentacji. Jeśli nie masz balonu - to powtórnie w fermentorze, po dokładnym umyciu i odkażeniu.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
czyli nie zalecacie butelkowania w srode przy tej extraktywniosci , tylko cichą .
co do cichej to powiedzcie w jakiej tem moze ona przebiegac i juz nie zawracam głowy
Po pierwsze, jeśli warzysz piwo z ekstraktów WES-a, to raczej ekstraktywność nie spadnie poniżej 4-5 BLG. Te ekstrakty tak mają i już.
Po drugie, cicha fermentacja jest zawsze wskazana w przypadku piw innych niż pszeniczne. Generalnie im mocniejsze piwo (wyższe BLG początkowe) tym dłużej powinna trwać cicha fermentacja. Ale raczej nie dłużej niż 3 tygodnie. W tym czasnie piwo dojrzewa i się klaruje. BLG raczej nie spadnie. Temperatura cichej fermentacji taka sama lub trochę niższa niż fermentacji burzliwej, ale w dużej mierze zależy to od Twoich możliwości chłodniczych.
Maciek Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...
Przed butelkowaniem postanowiłem się poradzić.
Robię pierwsze piwko.
Brewkit do 23 litrów (SILESIAN LAGER)
Zamiast cukru, EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 1,7KG.
Drożdże z brewkitem. Na początku burzliwa fermentacja w trochę za wysokiej temperaturze...
Uwarzyłem pale ale'a (12 BLG) single hopa. Użyłem drożdży fermentis s 33 (w recepturze były drożdże płynne, których nie używam, zajrzałem do tabeli z zamiennikami- "sucharami" i widniały tam właśnie s 33). Po miesiącu fermentacji...
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
Comment