nastawilem piwko we wtorek w ubiegłym tygodniu od 3 dni mam 5 blg i nie spada , w smaku bardzo ok. Jutro , a raczej po jutrze czas butelkowania jak myślicie spadnie?
Zdarza nam się butelkować piwa o ekstraktywności 4-6°Blg. Możesz jeszcze na wszelki wypadek przelać piwo do balonu na cichą fermentację - piwu to na pewno nie zaszkodzi
Ekstraktywność raczej już nie spadnie, ale i tak zdecydowanie polecam przynajmniej tydzień cichej fermentacji. Jeśli nie masz balonu - to powtórnie w fermentorze, po dokładnym umyciu i odkażeniu.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
czyli nie zalecacie butelkowania w srode przy tej extraktywniosci , tylko cichą .
co do cichej to powiedzcie w jakiej tem moze ona przebiegac i juz nie zawracam głowy
Po pierwsze, jeśli warzysz piwo z ekstraktów WES-a, to raczej ekstraktywność nie spadnie poniżej 4-5 BLG. Te ekstrakty tak mają i już.
Po drugie, cicha fermentacja jest zawsze wskazana w przypadku piw innych niż pszeniczne. Generalnie im mocniejsze piwo (wyższe BLG początkowe) tym dłużej powinna trwać cicha fermentacja. Ale raczej nie dłużej niż 3 tygodnie. W tym czasnie piwo dojrzewa i się klaruje. BLG raczej nie spadnie. Temperatura cichej fermentacji taka sama lub trochę niższa niż fermentacji burzliwej, ale w dużej mierze zależy to od Twoich możliwości chłodniczych.
Maciek Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment