kuchenka / kuchnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #1

    kuchenka / kuchnia

    Ja też bym bardo chciał zaczać, ale niestety problemy lokalowe mam,i mam małe pytanie czy da się warzyć korzystająć ze zwykłej kuchni i zwykłej kuchenki gazowej??
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    kishar napisał(a)
    Ja też bym bardo chciał zaczać, ale niestety problemy lokalowe mam,i mam małe pytanie czy da się warzyć korzystająć ze zwykłej kuchni i zwykłej kuchenki gazowej??
    Da się. Wielu piwoarów domowych korzysta tylko z kuchni w mieszkaniu w bloku. Przy dobrej organizacji pracy nawet w małej kuchni można przeprowadzic cały proces piwowarski, łącznie z zacieraniem słodu.

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1256

      #3
      kishar napisał
      Ja też bym bardo chciał zaczać, ale niestety problemy lokalowe mam,i mam małe pytanie czy da się warzyć korzystająć ze zwykłej kuchni i zwykłej kuchenki gazowej??
      Jeśli masz łazienkę, kuchnię z kuchenkę gazową i trochę miejsca na przechowywanie butelek, to nie masz na co czekać!

      Comment

      • may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1509

        #4
        kishar napisał(a)
        ... mam małe pytanie czy da się warzyć korzystająć ze zwykłej kuchni i zwykłej kuchenki gazowej??
        Też pytanie?! Prawie każdy z nas tak warzy

        Comment

        • kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

          #5
          Dzięki za tak dobre wiadomośći, teraz czeka mnie tylko proces ciężkich negocjacji, do procesu warzenia(mam na myśli gotowania na kuchence) potrzeny jest garczek o pojemności??właśnie jakiej?gdzies czytałem że 30 litrów??no i czy są potrzebne jakieś inne naczynia i o jakiej pojemnośći?

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            mapajak napisał(a)
            Da się. Wielu piwoarów domowych korzysta tylko z kuchni w mieszkaniu w bloku. Przy dobrej organizacji pracy nawet w małej kuchni można przeprowadzic cały proces piwowarski, łącznie z zacieraniem słodu.
            Ja mam aneks kuchenny ok. 4 m2 - do zacierania w zupełności wystarczy. Żadnej rozbudowy zaplecza w nadchodzącym sezonie nie planuję. Będę tylko dalej uczyć się warzenia, przynajmniej raz w miesiącu.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #7
              kishar napisał(a)
              Ja też bym bardo chciał zaczać, ale niestety problemy lokalowe mam,i mam małe pytanie czy da się warzyć korzystająć ze zwykłej kuchni i zwykłej kuchenki gazowej??
              Takie problemy lokalowe to w Polsce raczej norma. Ja mieszkam w bloku, zacieram w mojej malej kuchni, chłodzę w wannie, a słody trzymam w komórce (gotowe piwo też). I nie ma z tym większego problemu.
              Oczywiście wolałbym mieć oddzielne pomieszczenie i stałą instalację do warzenia

              Comment

              • cielak
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 2890

                #8
                I ja mam zamiar uruchomić swój mały, domowy browarek.
                Myślę że 1 września to ostateczny termin "rozruchu".
                Oby!!!!
                zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                Comment

                • marcopolok
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 2339

                  #9
                  Planuję ważyć to i owo w tym sezonie

                  oraz podejrzeć proces warzenia w którymś zdolnośląskim browarze
                  bez brody...

                  Comment

                  • majkel77
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.12
                    • 39

                    #10
                    kishar napisał(a)
                    Ja też bym bardo chciał zaczać, ale niestety problemy lokalowe mam,i mam małe pytanie czy da się warzyć korzystająć ze zwykłej kuchni i zwykłej kuchenki gazowej??
                    no jasne
                    jak mieszkałem na parterze to chociaz miałem blisko do piwnicy, teraz mieszkam na 4 piętrze to wyobraź sobie jak się poświęcam chodząc po butelki
                    a nejlepsza metodą jest wysłanie rodziny na urlop i wtedy ciasnota nie przeszkadza...

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #11
                      majkel77 napisał(a)
                      no jasne
                      jak mieszkałem na parterze to chociaz miałem blisko do piwnicy, teraz mieszkam na 4 piętrze to wyobraź sobie jak się poświęcam chodząc po butelki
                      ...
                      Jeszcze gorzej znosić pełne skrzynki. To już trochę waży.

                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        #12
                        Przesiąknięty opisami piwa własnej roboty na tym forum również mam zamiar zacząć warzyć. Oczywiście na początek przekopuję forum i szukam wyjasnień na moje wątpliwości (małe mieszkanie, elektryczna płyta ceramiczna, stosunkowo wysoka temperatura w mieszkaniu i w piwnicy w ciągu całego roku). Ale jestem dobrej myśli. Oby sie udało
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • mjp
                          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                          • 2004.02
                          • 954

                          #13
                          marcopolok napisał(a)
                          Planuję ważyć to i owo w tym sezonie

                          oraz podejrzeć proces warzenia w którymś zdolnośląskim browarze
                          To musisz się pospieszyć, bo coraz ich mniej....

                          A na zwykłej kuchni da się warzyć piwo bez specjalnych problemów. Do warzenia piwa z gotowców i z ekstraktów wystarczy karnek 12-15 litrów. Do zacierania to już raczej 30-40 litrów.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mjp; 2004-08-18, 07:38.
                          Maciek
                          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            JAckson napisał(a)
                            Przesiąknięty opisami piwa własnej roboty na tym forum również mam zamiar zacząć warzyć. Oczywiście na początek przekopuję forum i szukam wyjasnień na moje wątpliwości (małe mieszkanie, elektryczna płyta ceramiczna, stosunkowo wysoka temperatura w mieszkaniu i w piwnicy w ciągu całego roku). Ale jestem dobrej myśli. Oby sie udało
                            No i nie zapomnij o uczestnictwie w wysoce edukacyjnych sobotnich spotkaniach piwowarskich
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #15
                              Marusia napisał(a)
                              No i nie zapomnij o uczestnictwie w wysoce edukacyjnych sobotnich spotkaniach piwowarskich
                              Obiecuję, że się poprawię jak tylko skończę te przeklęte antybiotyki
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                                dadek
                                Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                                2025-01-03, 01:44
                              • pebejot
                                Krzywaczka 948, Browar Alteria
                                pebejot
                                Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
                                Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
                                Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
                                Dookoła jest...
                                2024-10-13, 22:31
                              • pebejot
                                München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
                                pebejot
                                Browar restauracyjny w hotelu w centrum Monachium z doskonałą lokalizacją, 5 minut spacerem od głównego dworca kolejowego.
                                Eleganckie i stylowo urządzone wnętrze lokalu jest bardzo przestronne.
                                Po wejściu znajdujemy się przy barze na przeciwko którego stoi wielka, masywna warzelnia....
                                2023-09-07, 12:07
                              • ART
                                Chorwacja, Novigrad, Zidine ul. 10, Konoba Gatto Nero
                                ART
                                Śladami Wiedźmina trafiliśmy do Novigradu A nie, to nie ta bajka.

                                W ciemno zajrzeliśmy do tej restauracji, leżącej nieco na uboczu od głównych uliczek tego nadmorskiego miasteczka. Do wyśmienitej kuchni z owocami morza można tu też poza Ożujsko z wajchy napić się przynajmniej...
                                2023-08-14, 20:47
                              • pebejot
                                Węgry, Budapest, Akácfa u. 54-56, Ruin Brew
                                pebejot
                                Nowy browar restauracyjny w węgierskiej stolicy znajduje się w knajpiano-imprezowej części miasta, gdzie każdego wieczoru spotyka się mnóstwo międzynarodowej młodzieży.
                                Ruin Brew mieści się w jednej z kamienic, a jego wnętrze wkomponowuje się w styl obecnego trendu - surowy wystrój...
                                2022-04-11, 11:43
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...