Słodowanie żyta lub owsa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    Słodowanie żyta lub owsa?

    Czy ktoś szłyszał o słodowaniu innych zbóż niż jęczmień i pszenica? Czy mogłoby powstać piwo ze słodów owsianych lub żytnich?
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #2
    Nie mówię już o słodowanu prosa. Bo jakie piwo miałoby z niego wyjść? Prosiakowate ?????
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Słód żytni produkuje słodownia Weyermann w Bambergu. Używa się go do produkcji piw żytnich do 50% zasypu. Piwa żytnie mają charakterystyczny zbożowo - kwaskowaty posmak. Samego żyta nie stosuje się ze względu na tendencję do kwaśnienia piwa (patrz: żur, kwas chlebowy)

      Słód owsiany produkowano powszechnie na Podhalu w XIX i na początku XX w. (inne zboże nie bardzo się tam udaje). Piwo owsiane było czerwonawe w barwie, ale już przez XVII-wiecznych teoretyków było uważane za gorsze niż jęczmienne czy pszeniczne.

      Obecnie chyba żadna słodownia nie ma w ofercie słodu owsianego. Chociażby ze względu na inne rozmiary ziarna - bardzo wąskie i długie - trzebaby stosować inny sita i tryjery do sortowania i czyszczenia ziarna. Zastępuje się je dodatkiem owsa niesłodowanego w postaci płatków i stosuje głównie do niektórych stoutów.

      Proso używano w czasach prasłowiańskich. Najprawdopodobniej nie słodowano wówczas ziarna, lecz je prażono i w takiej postaci przetwarzano. Podobno niektóre browary afrykańskie stosują dodatek prosa do piwa, ale nic nie wiem na temat technologii.

      Comment

      • mjp
        † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
        • 2004.02
        • 954

        #4
        peter_1000 napisał(a)
        Nie mówię już o słodowanu prosa. Bo jakie piwo miałoby z niego wyjść? Prosiakowate ?????
        Raczej Sprośne....
        Maciek
        Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Przyznam szczerze, że ostatnio nabrałem wielkiej ochoty na zrobienie piwa czysto owsianego. Słód owsiany można kupić na przykład w Hop & Grape, ale chyba będę twardy i sam sobie zesłoduję ziarno Słód żytni też zresztą wydaje sie ciekawym pomysłem.

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #6
            Temat jak widzę zamarł dobre kilka lat temu. Ciekaw jestem, czy ktoś w końcu próbował zrobić piwo ze 100% słodu owsianego. Wg opinii na forum wnioskuję, że filtruje się go jeszcze gorzej od pszenicy.
            Czy ktoś próbował mieszać słód owsiany z jęczmiennym pół na pół? Obecnie łatwiej już zakupić taki słód.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              20% słodu owsianego daje już nieprzyjemny, gorzki posmak. Z czasem trochę łagodnieje, ale do końca nie zanika.

              Ale może ktoś to lubi.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                #8
                Cześć

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                Temat jak widzę zamarł dobre kilka lat temu. Ciekaw jestem, czy ktoś w końcu próbował zrobić piwo ze 100% słodu owsianego. Wg opinii na forum wnioskuję, że filtruje się go jeszcze gorzej od pszenicy.
                Czy ktoś próbował mieszać słód owsiany z jęczmiennym pół na pół? Obecnie łatwiej już zakupić taki słód.
                Robiłem stouta z 30% zasypem słodu owsianego wyprodukowanego w domu. Nie był zachęcający do dalszych eksperymentów.
                Natomiast słód owsiany (domowy z łuska) dodany do piwa a'la grodzisz w ilości 200g pozytywnie wpłynął na proces wysładzania i filtracji.
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #9
                  Aha, dziękuję Wam za cenne informacje. Spodziewałem się, że piwo z dużą ilością słodu owsianego nabierze bardziej kwaskowatego charakteru.

                  Comment

                  • Hedin
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.02
                    • 370

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    20% słodu owsianego daje już nieprzyjemny, gorzki posmak. Z czasem trochę łagodnieje, ale do końca nie zanika.
                    A to na jakim rodzaju piwa próbowałeś? Bo ogólnie to w przepisach widzę jedynie jako niewielki dodatek w stoutach.
                    A próbował ktoś z forumowiczów uwarzyć jasne z dodatkiem słodu owsianego? Ciekaw jestem, bo zwykłe piwo (tzw. cervisia) spożywane dawniej w klasztorach było też z dodatkiem słodu owsianego. Opisany na forum Bosteels, Tripel Karmeliet też ma w swoim składzie słód owsiany.
                    Dawniejsze używanie słodu owsianego mogło być uzasadnione jego ceną, jednak wątpię, by to było powodem używania go przez niektóre belgijskie browary współcześnie, jako że istnieją tańsze surowce.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      1kg owsianego, 1kg żytniego, 3kg zwykłego jasnego.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                        A to na jakim rodzaju piwa próbowałeś? Bo ogólnie to w przepisach widzę jedynie jako niewielki dodatek w stoutach.
                        Szczegóły -> http://hopville.com/recipe/641576/sp...-recipes/polne
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Hedin
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.02
                          • 370

                          #13
                          Bardzo ciekawy przepis, widzę że bardziej na treściwie zacierane.
                          Zamieszczony opis brzmi interesująco. Domyślam się jednak, że nie jest to na tyle atrakcyjny rodzaj piw, by konkurować z jęczmiennymi, czy pszenicznymi, skoro tak niewielu to warzy.
                          Kusi mnie jednak, by użyć kiedyś troszkę słodu owsianego do piwa jasnego górnej fermentacji, właśnie jakieś 20-25%.

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            Co kto lubi, mnie nie podeszło, żona była zachwycona.

                            Filtrowało się tragicznie, brzeczka smakowała obrzydliwie gorzko (nie gorzko od chmielu, tylko gorzko od ziarna), potem się ułożyło, ale takie gorzkawe tło pozostało do końca. Fajnie ziarniste i chlebowe piwo, tylko ta gorzkość przesadzona.

                            Czasami i temperaturami przerw tak bardzo się nie sugeruj, niedawno okazało się że od dłuższego czasu termometr mnie okłamywał na potęgę, a dodatkowo słód pilzneński miałem z tych scukrzających się ekspresowo. To trzeba sobie dopasować do słodu i warunków warzelni. No i dodatkowo drożdże nie były jakoś szczególnie żarte.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • ushi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.03
                              • 148

                              #15
                              Piłem tripla Carmelite (był wyborny) który miał w składzie słód owsiany jednak proporcje są sekretem.Widziałem gdzieś recepturę... o tu...



                              Nie wiem czy będzie podobny do oryginału.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X