Tak jak napisał Krzysiu - strata czasu. Ja robię zacieranie w góra 1,5 godziny, czasem nawet tylko godzinę.
zamierzam zacząć i... słód pilzneński/monachijski i inne pytania
Collapse
X
-
-
aaa czyli dobrze myślałem dzięki.
Burzliwa się rozpoczęła troche się bałem, bo w szklance ruszyła po półtorej doby (a niby takie stare ), ale jak wlałem do fermentatora to po godzinie jak zajrzałem to jakby tych drożdży w ogóle nie było. Rozpłynęły się. Teraz pół godziny temu zajrzałem i piękna pianka, wysoka... jeszcze nigdy tak ładnej nie miałem.
Comment
-
-
Ale na zdjęciu jest warka z marca 1979
Comment
-
-
No i z 13.5 sfermentowało do 4. Zalewam na cichą. Niestety zgubiłem gdzieś szklaną rurkę i zatyczkę do szklanego fermentatora "balonu" Więc zlewam do browamatorowego z "przykrywką z rurką". Dużo traci piwo na smaku po takim manewrze? Ma większy kontakt z tlenem itd itp, w szklanym by miało dużo mniejszy obszar stykania z tlenem
Comment
-
-
Nie ma większych przeciwskazań byś zlał piwo do balonu i zakrył folią spożywczą wylot. Jeżeli zlałeś do wiadra to też się tragedia nie dzieje jeżeli tylko było robione to sterylnie. Tak na przyszłość, to warto zlać do balonu i tym czasowo przykryć folią otwór a na drugi dzień wybrać sie do OBI, Praktikera lub Leroy Merlin na stoisko Biowinu i dokupić korek z rurką.
Comment
-
-
dla przypomnienia:
1.6kg John Bull Amber
350g słód wędzony Weyerhmana
500g Monachijski II
1kg Carapilis 3-5EBC
2kg - pilzneński - 2 letni (bez robaków- szczelnie zamknięty (ten z robakami wedle zaleceń wyrzuciłem- a raczej jednym zdechłym robaczkiem i jednym żywym:P)
Wrzuciłem słód do temp 63 (12l wody), spadła do 56st C.
po 10minutach temp wynosiła 54st C
5 minut później po podgrzaniu temperatura osiągnęła temp 62 st C i tak trzymałem ją przez 40m.
następna przerwa do 72st C, 40 minut.
10 minut 78st C.
Po przefiltrowaniu 21blg
Warzenie
15minuta- 25 gr lubelskiego 2.5% plus 10g styrium goldings 4-6%
45 minuta
15g lubelski, 10g styrium
po rozcieńczeniu 13.5BLG
temperatura początkowa fermentacji 25st C (chciałemżeby drożdże ruszyły jeszcze bardziej- w końcu staruszki), w około 5-6 godzin zbita do 21. Później wachała się od 18-20, z wachaniem dobowym nie większym niż 1st C.
Po 7 równych dniach fermentacji 4blg.
Coś źle zrobiłem? Sugestie itd itp na przyszłe warzenia?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch...Coś źle zrobiłem?...
2. Może być za mało chmielu (dodany tylko aromatyczny).
3. Drożdże ruszają nie od temperatury, a od tlenu.
4. Nie ma żadnych przeciwskazań dla fermentacji wtórnej w wiadrze; piwo oddziela od tlenu wartwa dwutlenku węgla.
5. Wiadro nie może się stłuc, a czytając o twych dokonaniach, przyjmuję za pewnik, że stanie się to z balonem.
Comment
-
-
Przecie od 2 warki w balonie piwo na cichej leżało i jakoś się nie stało nic strasznego
A chmielu troche celowo tak dałem, żeby zobaczyć jak będzie smakować słabo nachmielone piwo. W poprzednich zawsze chyba troche przeginałem i goryczka była zbyt duża. Teraz mniej więcej tyle samo chmielu wrzuciłem, ale wszystko aromatycznego :P
No nic jest to warka testowa
dzięki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika desslochd. Później wachała się od 18-20, z wachaniem dobowym nie większym niż 1st C.
Po 7 równych dniach fermentacji 4blg.
Coś źle zrobiłem?Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
ano faktycznie
piwo po 10 dniach cichej fermentacji odfermentowało do 3BLG (z 13.5BLG). Smak cierpki, chyba tak to można nazwać. W sensie, że nie jest "pełny", nie spływa gładko po języku... Nie wiem jak to opisać.
Ogólnie pozytywnie, bardzo pozytywnie
Zaczynam dzisiaj jeszcze warzyć kolejną warkę. Tym razem plany są takie, żeby piwo było bardziej pełne w smaku, bez robienia tak długiej pierwszej przerwy
10min przerwa cukrowa, 40 minut ta druga.
Tym razem słody użyje takie:
wędzony wejermana 500g
monachijski 400g.
100g palonego
reszta do 5kg pilnzneński.
jutro przeniose się już do "twojego warzenia". Nie będę tutaj zaśmiecał
Comment
-
Comment