zamierzam zacząć i... słód pilzneński/monachijski i inne pytania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #136
    Tak jak napisał Krzysiu - strata czasu. Ja robię zacieranie w góra 1,5 godziny, czasem nawet tylko godzinę.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • dessloch
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.05
      • 127

      #137
      aaa czyli dobrze myślałem dzięki.

      Burzliwa się rozpoczęła troche się bałem, bo w szklance ruszyła po półtorej doby (a niby takie stare ), ale jak wlałem do fermentatora to po godzinie jak zajrzałem to jakby tych drożdży w ogóle nie było. Rozpłynęły się. Teraz pół godziny temu zajrzałem i piękna pianka, wysoka... jeszcze nigdy tak ładnej nie miałem.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #138
        Ale na zdjęciu jest warka z marca 1979
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • dessloch
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.05
          • 127

          #139
          no troche już leżakuje

          Comment

          • fellix-f1
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 157

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch
            no troche już leżakuje
            A uwarzyłeś je w poprzednim wcieleniu?

            Comment

            • dessloch
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.05
              • 127

              #141
              No i z 13.5 sfermentowało do 4. Zalewam na cichą. Niestety zgubiłem gdzieś szklaną rurkę i zatyczkę do szklanego fermentatora "balonu" Więc zlewam do browamatorowego z "przykrywką z rurką". Dużo traci piwo na smaku po takim manewrze? Ma większy kontakt z tlenem itd itp, w szklanym by miało dużo mniejszy obszar stykania z tlenem

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #142
                Nie ma większych przeciwskazań byś zlał piwo do balonu i zakrył folią spożywczą wylot. Jeżeli zlałeś do wiadra to też się tragedia nie dzieje jeżeli tylko było robione to sterylnie. Tak na przyszłość, to warto zlać do balonu i tym czasowo przykryć folią otwór a na drugi dzień wybrać sie do OBI, Praktikera lub Leroy Merlin na stoisko Biowinu i dokupić korek z rurką.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • dessloch
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.05
                  • 127

                  #143
                  dla przypomnienia:
                  1.6kg John Bull Amber
                  350g słód wędzony Weyerhmana
                  500g Monachijski II
                  1kg Carapilis 3-5EBC
                  2kg - pilzneński - 2 letni (bez robaków- szczelnie zamknięty (ten z robakami wedle zaleceń wyrzuciłem- a raczej jednym zdechłym robaczkiem i jednym żywym:P)
                  Wrzuciłem słód do temp 63 (12l wody), spadła do 56st C.
                  po 10minutach temp wynosiła 54st C
                  5 minut później po podgrzaniu temperatura osiągnęła temp 62 st C i tak trzymałem ją przez 40m.
                  następna przerwa do 72st C, 40 minut.
                  10 minut 78st C.
                  Po przefiltrowaniu 21blg
                  Warzenie
                  15minuta- 25 gr lubelskiego 2.5% plus 10g styrium goldings 4-6%
                  45 minuta
                  15g lubelski, 10g styrium

                  po rozcieńczeniu 13.5BLG
                  temperatura początkowa fermentacji 25st C (chciałemżeby drożdże ruszyły jeszcze bardziej- w końcu staruszki), w około 5-6 godzin zbita do 21. Później wachała się od 18-20, z wachaniem dobowym nie większym niż 1st C.

                  Po 7 równych dniach fermentacji 4blg.


                  Coś źle zrobiłem? Sugestie itd itp na przyszłe warzenia?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #144
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch
                    ...Coś źle zrobiłem?...
                    1. Napisałeś o tym w niewłaściwym temacie.
                    2. Może być za mało chmielu (dodany tylko aromatyczny).
                    3. Drożdże ruszają nie od temperatury, a od tlenu.
                    4. Nie ma żadnych przeciwskazań dla fermentacji wtórnej w wiadrze; piwo oddziela od tlenu wartwa dwutlenku węgla.
                    5. Wiadro nie może się stłuc, a czytając o twych dokonaniach, przyjmuję za pewnik, że stanie się to z balonem.

                    Comment

                    • dessloch
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.05
                      • 127

                      #145
                      Przecie od 2 warki w balonie piwo na cichej leżało i jakoś się nie stało nic strasznego

                      A chmielu troche celowo tak dałem, żeby zobaczyć jak będzie smakować słabo nachmielone piwo. W poprzednich zawsze chyba troche przeginałem i goryczka była zbyt duża. Teraz mniej więcej tyle samo chmielu wrzuciłem, ale wszystko aromatycznego :P
                      No nic jest to warka testowa

                      dzięki

                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #146
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch
                        d. Później wachała się od 18-20, z wachaniem dobowym nie większym niż 1st C.

                        Po 7 równych dniach fermentacji 4blg.


                        Coś źle zrobiłem?
                        Coś źle napisałeś!
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • dessloch
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.05
                          • 127

                          #147
                          ano faktycznie

                          piwo po 10 dniach cichej fermentacji odfermentowało do 3BLG (z 13.5BLG). Smak cierpki, chyba tak to można nazwać. W sensie, że nie jest "pełny", nie spływa gładko po języku... Nie wiem jak to opisać.
                          Ogólnie pozytywnie, bardzo pozytywnie
                          Zaczynam dzisiaj jeszcze warzyć kolejną warkę. Tym razem plany są takie, żeby piwo było bardziej pełne w smaku, bez robienia tak długiej pierwszej przerwy
                          10min przerwa cukrowa, 40 minut ta druga.
                          Tym razem słody użyje takie:
                          wędzony wejermana 500g
                          monachijski 400g.
                          100g palonego
                          reszta do 5kg pilnzneński.

                          jutro przeniose się już do "twojego warzenia". Nie będę tutaj zaśmiecał

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • dadek
                            Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
                            dadek
                            Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
                            2023-04-27, 02:48
                          • dadek
                            Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                            dadek
                            Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                            2023-11-22, 05:14
                          • dadek
                            Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                            dadek
                            Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                            2023-06-30, 00:55
                          • dadek
                            Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                            dadek
                            Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                            2025-01-10, 00:48
                          • darekd
                            Eichbaum, Cronus German Pilsner
                            darekd
                            Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                            Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                            2025-01-04, 01:50
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...