Jakie najlepsze piwo bez zacierania?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgrzemow
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.09
    • 79

    #1

    Jakie najlepsze piwo bez zacierania?

    Hej,

    Zbliza sie czas butelkowania, wiec mysle juz o nastepnym wynalazku. Nie mam jeszcze ochoty na zabawe w zacieranie, nie mam zreszta takiego garnka - mam plyte elektryczna i najwiekszy garnek jaki mam ma 10l.

    Stad moje pytanie - co moglibyscie mi polecic bez procesu zacierania. Jakie najlepsze piwo na bazie brew-kita mieliscie okazje sprobowac?

    Oczywiscie takie operacje jak dochmielanie czy inksze dodatki sa jak najbardziej mozliwe.

    Dodam, ze raczej wole piwa ciemniejsze i slodsze (zwlaszcza, ze jesien idzie), a jako pierwsza warke mam nastawione Classic Old Dark Coopersa. Wiec jako nastepne albo cos jasniejszego albo ciemniejszego.

    Jestem ciekaw Waszych rekomendacji. Pozdrawiem piwowarska brac...
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #2
    Skoro lubisz piwa ciemne, pobaw się w robienie wszelakiej maści Stoutów.
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Witaj
      Chętnie polecę Ci moją recepturkę, którą zamieściłem tutaj. Wprawdzie jeszcze stoi na cichej, a więc nie miałem okazji spróbować , jednak po skosztowaniu kilku próbek jestem przekonany, że wyjdzie coś naprawdę bardzo fajnego. Z braku drożdży klasztornych możesz to zrobić na zwykłych Safale.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2004-09-21, 18:52.

      Comment

      • mgrzemow
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.09
        • 79

        #4
        Stouty lubie bardzo, ale to co mam teraz nastawione, to wlasnie taki delikatniejszy stout bedzie, jezeli dobrze zrozumialem.

        Jezeli chodzi o ta kombinacje ala klasztorne, to wyglada ciekawie, choc chetnie bym przeczytal (no, oczywiscie najchetniej sam sprobowal) jak smakuje.

        Z inkszych rozwiazan, to myslalem o:
        - John Bull Wheat Beer (pszeniczne)
        - Browamator Ciemne -
        - MUNTONS Nut Brown Ale - troche drogie, ale za to w Krakowie, wiec moglbym odebrac osobiscie.

        Bylbym wdzieczny za wszelkie pomysly i sugestie - w szczegolnosci gotowe receptury na bazie powyzszych.

        Comment

        • michalh
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.12
          • 284

          #5
          Polecam takie piwo jak robię teraz:
          ekstrakt+ słody (mała ilość zacierana w woreczku) + chmiel + porządne drożdże.
          Jest dużo mniej roboty niz z zacieraniem w dużym garze, a efekt jest bardzo dobry.
          Polecam mój wątek w dziale 'Twoje warzenie' - Piwo Bratnie,
          warki od około 15-tej do najnowszej

          Comment

          • tsulej
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.09
            • 54

            #6
            Ja też tak robię, efekt jest bardzo dobry. 2 puszki ekstraktu i do 1kg słodów zacieranych w pieluszce tetrowej. Wysładzanie na durszlaku.
            Daje to około 20% cukrów z zacierania, reszta z ekstraktów.

            Comment

            • mgrzemow
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.09
              • 79

              #7
              Chetnie skorzystalbym z receptur wyprobowanych przez MichalaH. Zwlaszcza podoba mi sie warka nr. 21 "St. Thomas' Dubbel".
              michalh - czy moglbym liczyc na Twoje wsparcie?

              Martwi mnie jednak brak drozdzy - czy ktos w Krakowie poratowalby mnie belgijskimi drozdzami? Chetnie dorzucilbym sie ew. do wspolnego zakupu.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                dadek
                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                2024-09-03, 02:08
              • nonFelix
                2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
                nonFelix
                Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.


                Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
                2021-09-23, 19:47
              • darekd
                Gekko, Empress of the Knight
                darekd
                Browarek z Tourrettes w Prowansji, który oficjalnie działa od 2020 r.

                https://www.gekkobeers.com/

                Märzen. Chmiele: niemiecki Hallertau Perle oraz francuski Strisselsplatz
                Słody - monachijski, wiedeński i pilzneński

                alk. 6%, a goryczka na minimalnym poziomie...
                2023-06-06, 21:46
              • heckler
                Czechy, Sedlnice, Sedlnice 217, Pivovar Olbrew
                heckler
                Pivovar Olbrew powstał w 2020 roku. Na jego potrzeby właściciel zakupił stary i zdewastowany dom w Sedlnicach, który pochodzi z XVII wieku.
                Dawniej w budynku mieściła się m.in poczta, szkoła, warsztat ślusarski. Ponieważ remont przeprowadzany jest systemem ,rodzinnym, to trwa on do
                ...
                2023-05-08, 16:09
              • heckler
                Czechy, Bohdaneč, Bohdaneč 3, Pivovar Bohdaneč
                heckler
                Bohdaneč, to kolejna wioska w której otwarty został browar. Działają krótko, bo dopiero od marca tego roku. Browar, oraz mała sala mieści się w starej, wyremontowanej hospodzie.
                Warzelnia to 800 litrowe garnki, są 2 otwarte kadzie i 6 tanków. Sprzęt został zakupiony w Szwajcarii, oraz Austrii.
                ...
                2022-06-22, 06:50
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...