Jasne, że można jechać z Łodzi do Krakowa przez Szczecin. Tylko po co? Są sprawdzone metody, zoptymalizowane pod kątem warzenia w domu. W przypadku dodatku cukru do refermentacji w butelkach należy zlać piwo znad osadu do fermentora z kurkiem, z którego będzie się rozlewało. Przedtem należy tam wlać przegotowany roztwór glukozy (cukru, suchego ektraktu). Piwo podczas przelewania doskonale się wymiesza z roztworem, a my nie będziemy mieli w butelkach nadmiernego osadu, który potrafi na prawdę zepsuć smak piwa. Cukier-glukoza można stosować zamiennie. Na 20 litrów od 100 g (piwa angielskie) do 200 - weizeny. Suchego ekstraktu dodaję ok 50-60% więcej niż cukru (np 150-160 g ekstraktu zamiast 100 g cukru).
Rozlew z dodatkiem glukozy
Collapse
X
-
kopyr napisał(a)
Otóż właśnie nie posiada - mam dwa fermentatory, jeden z kurkiem, drugi bez. Piwo aktulanie jest na cichej właśnie w tym z kurkiem. Żeby, więc rozlew przebiegał bezproblemowo myślę, że trzeba by zlać z powrotem do tego z kurkiem. Pytanie jest takie jak bardzo to przelewanie może zaszkodzić piwu?
kopyr napisał(a)
Następnym razem chyba burzliwą ferm. zrobię w fermentatorze z kurkiem, potem na cichą, do tego bez kurka (lub nawet do szkła - jeśli sie zwolni do tego czasu) potem z powrotem do tego z kurkiem + glukoza i rozlew.Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2004-09-22, 08:39.
Comment
-
-
Rolek napisał(a)
(...)
Ja robię to tak, że zlewam mniej więcej 1/3 zielonego piwa do drugiego fermentora, wlewam roztwór glukozy i dolewam resztę znad osadów. Nigdy nie zdarzyło mi się, że drożdże zeżarły glukozę przed zabutelkowaniem, a piwo było niedogazowane. Tych kilkadziesiąt minut wiele nie zmieni.
(...)"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Kopyr, kup koniecznie trzeci fermentor, będziesz miał i na burzliwą, i na cichą, i na rozlew
Ja robię tak: w litrze przegotowanej wody rozpuszczam glukozę (ok. 200 g na 25 l), wlewam to do fermentora z kranikiem, następnie do tego fermentora przelewam delikatnie z użyciem rurki piwko z cichej i butelkuję. Wszystkie piwa mam równo nagazowane, zatem glukoza miesza się bez dodatkowego wspomagania łyzką
Comment
-
-
Rolek napisał(a)
? Możesz rozwinąć? Bo już głupieję ...
Później napisaleś, iż zlewasz młode piwo od drugiego pojemnika i dodajesz roztwór glukozy - metoda b).
I właśnie tu wdal się błąd lub niezrozumienie"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Kopyr, kup koniecznie trzeci fermentor, będziesz miał i na burzliwą, i na cichą, i na rozlew
Ja robię tak: w litrze przegotowanej wody rozpuszczam glukozę (ok. 200 g na 25 l), wlewam to do fermentora z kranikiem, następnie do tego fermentora przelewam delikatnie z użyciem rurki piwko z cichej i butelkuję. Wszystkie piwa mam równo nagazowane, zatem glukoza miesza się bez dodatkowego wspomagania łyzką
Polecam.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
A ja sypię od ostatnich 10 warek cukier/ glukozę przez lejek bezpośrednio do butelki przez rozlewem - i nie miałem z tego powodu żadnych problemów.
Lejek i łyżeczkę czasem przemyję wcześniej wrzątkiem, choć dawno tego nie robiłem.
Jest to najprostsza metoda.
Comment
-
-
arzy napisał(a)
Najpier napisałeś, że stosujesz metodę c) tj. dolewasz roztwór glukozy do młodego piwa które jest z drożdżami i zalecasz tą metodę.
Później napisaleś, iż zlewasz młode piwo od drugiego pojemnika i dodajesz roztwór glukozy - metoda b).
I właśnie tu wdal się błąd lub niezrozumienie
No i dlatego się zamieszałem, jak nie przymierzając, glukoza .
Kopyr, do licha! Nie mieszaj! (Ale wlewaj)
Comment
-
-
michalh napisał(a)
A ja sypię od ostatnich 10 warek cukier/ glukozę przez lejek bezpośrednio do butelki przez rozlewem - i nie miałem z tego powodu żadnych problemów.
Lejek i łyżeczkę czasem przemyję wcześniej wrzątkiem, choć dawno tego nie robiłem.
Jest to najprostsza metoda.
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Mniej pracochłonne jest wlewanie roztworu do fermentora. Po cholerę mam latać z lejkiem po 50 butelkach, skoro mogę raz wlać i mieć z głowy?
Comment
-
-
michalh napisał(a)
Jeżeli wleję roztwór do fermentora podstawowego, to zamieszam drożdże które sa na dnie - a ja ostatnio używam jednego fermentora, nie przelewam na cichą.
Tak to już sobie w ogóle nie wyobrażam
Comment
-
-
Też myślę, że najprościej wlać roztwór do pustego fermentora z kurkiem i zlać piwo.
W ferworze rozlewu (zwłaszcza przy debiucie) można zapomnieć dosypać tu i ówdzie . Człowiek to nie linia do rozlewu i z pewnością nie uda się do każdej butelki nalać identycznej ilości zielonego i wsypać identycznej ilości glukozy...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Wujcio_Shaggy napisał(a)
W ferworze rozlewu (zwłaszcza przy debiucie) można zapomnieć dosypać tu i ówdzie . Człowiek to nie linia do rozlewu i z pewnością nie uda się do każdej butelki nalać identycznej ilości zielonego i wsypać identycznej ilości glukozy...
Ja jak Michlah robię dokładnie tak samo, czyli:
-od pewnego czasu nie stosuję cichej fermentacji,
-od początku sypię glukozę przed rozlaniem przez lejek do flaszeczek z pomocą nabytych w znanym sklepie internetowym miarek.
Nie narzekam na "złe" nagazowanie i uważam tą metodę z całkiem przyzwoitą. Wujcio, przecież nie przelewamy warki do paruset butelek.
Comment
-
-
No przecież, że nie. Jednak chyba ta "niepowtarzalność" powinna odnosić się do całej warki, a nie poszczególnych egzemplarzy - chyba, że ktoś chce eksperymentować i rozmyślnie dodać różne ilości glukozy.
Wcale nie twierdzę, że Wasza metoda jest mało przyzwoita; jako niezbyt zaawansowany piwowar stosuję metodę "roztworową" i ją polecam piwowarom jeszcze mniej zaawansowanym.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
Comment