Za kilka dni mam zamiar rozlać do butelek moje pierwsze piwo. Aby uzyskać pianę i nasycenie CO2 chcę dodać glukozę i w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy glukoza do cukru ma się jak 1:1 tzn. czy na 20l. piwa dodać 100g glukozy?
2. Nie chciałbym się bawić z łyżeczkami, tylko dodać roztwór glukozy do fermentatora, i tu pojawia się wątpliwość, bo jeśli chciałbym rozprowadzić tą glukozę równomiernie, to należałoby całość wymieszać, ale wtedy poruszę osad drożdzowy z dna - co radzicie:
a) jednak dać sobie spokój z roztworem i sypać 1/2 łyżeczki ok. 2g na butelkę 0,5l
b) zlać znad osadu z fermentatora z kurkiem, do drugiego fermentatora, następnie dodać roztwór glukozy, wymieszać i jeszcze raz do tego z kurkiem i rozlew.
c) wlać roztwór dzień wcześniej, lekko zamieszać i czekać jedną noc aż się "przegryzie" a osad opadnie?
d) inne wyjście, jakie?
1. Czy glukoza do cukru ma się jak 1:1 tzn. czy na 20l. piwa dodać 100g glukozy?
2. Nie chciałbym się bawić z łyżeczkami, tylko dodać roztwór glukozy do fermentatora, i tu pojawia się wątpliwość, bo jeśli chciałbym rozprowadzić tą glukozę równomiernie, to należałoby całość wymieszać, ale wtedy poruszę osad drożdzowy z dna - co radzicie:
a) jednak dać sobie spokój z roztworem i sypać 1/2 łyżeczki ok. 2g na butelkę 0,5l
b) zlać znad osadu z fermentatora z kurkiem, do drugiego fermentatora, następnie dodać roztwór glukozy, wymieszać i jeszcze raz do tego z kurkiem i rozlew.
c) wlać roztwór dzień wcześniej, lekko zamieszać i czekać jedną noc aż się "przegryzie" a osad opadnie?
d) inne wyjście, jakie?
Comment