Pienistość domowego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

    #16
    mario123 napisał(a)
    Do tej pory warzyłem piwa wyłącznie na bazie ekstraktów WES. Niektóre z tych piw wyróżniały się bujną trwałą pianą pod warunkiem jednak, że nie stały za długo w lodówce. Generalnie stosuje dużo chmielu.
    Kilka dni temu zachwyciłem sie pianą w przypadku ciemnego pszeniczniaka na drożdżach płynnych Wyeast Weihenstephan. Jednak wczoraj spotkała mnie niespodzianka. To samo piwo nie miało nic piany po przetrzymaniu piwa w lodówce około 1 doby.
    Przedtem wkładałem to piwo do lodówki na krótko przed spożyciem i piana była piękna i trwała.
    A jaki niby wpływ na pianę ma trzymanie piwa w lodówce? Moje stoją ponad tydzień, a piana utrzymuje się dość długo. Warunkiem jest oczywiście wyjęcie go na ok. 20 - 30 minut przed spożyciem, po to, aby temperatura wzrosła do ok. 8 - 10 stopni C.
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    Przetwarzanie...
    X