Pienistość domowego piwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

mario123 napisał(a)
    Do tej pory warzyłem piwa wyłącznie na bazie ekstraktów WES. Niektóre z tych piw wyróżniały się bujną trwałą pianą pod warunkiem jednak, że nie stały za długo w lodówce. Generalnie stosuje dużo chmielu.
    Kilka dni temu zachwyciłem sie pianą w przypadku ciemnego pszeniczniaka na drożdżach płynnych Wyeast Weihenstephan. Jednak wczoraj spotkała mnie niespodzianka. To samo piwo nie miało nic piany po przetrzymaniu piwa w lodówce około 1 doby.
    Przedtem wkładałem to piwo do lodówki na krótko przed spożyciem i piana była piękna i trwała.
    A jaki niby wpływ na pianę ma trzymanie piwa w lodówce? Moje stoją ponad tydzień, a piana utrzymuje się dość długo. Warunkiem jest oczywiście wyjęcie go na ok. 20 - 30 minut przed spożyciem, po to, aby temperatura wzrosła do ok. 8 - 10 stopni C.
    "All the good things for those who wait"

Comment

Related Topics

Collapse

• klim55
      Fermentacja burzliwa - brak piany
      klim55
      Witam,

W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
      2017-07-20, 16:25
    • m2200
      Barley wine - brak piany.
      m2200
      Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
      2018-01-23, 21:13
    • Tentadarksho
      Dolna fermentacja - brak piany
      Tentadarksho
      Witam.
      Na wstępie zaznaczam, iż oprócz jako takiej wiedzy teoretycznej, nie mam żadnej wiedzy praktycznej w warzeniu piwa i jestem w tym zielony jak murawa na Narodowym, dlatego tu jestem.
      W niedzielę koło 14 zamkąłem wieko fermentora z moim pierwszym lagerem z brewkitu i odstawiłem...
      2017-03-22, 08:30
    • dadek
      Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
      dadek
      Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
      2025-02-09, 23:58
    • bastion
      Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
      bastion
      Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
      Centrum...
      2025-02-02, 20:53
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...