wątpliwości związane z próbą jodową

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #1

    wątpliwości związane z próbą jodową

    Nie wiem czy problem był gdzieś już poruszany. Ja mimo usilnych starań nie niczego nie znalazłem.
    Co oznacza jeśli w efekcie próby jodowej wskaźnik bardzo silnie zabarwia się na żółto? Jest to dalej oznaka obecności skrobii w zacierze?
    Ostatniego Wita warzyłem z dość dużym procentem sutowców niesłodowanych w tym mąki razowej. Po półtorej godziny scukrzania wskaźnik zabarwiał się właśnie na bardzo mocny kolor żółty. Przetrzymanie przez kolejne 40 minut w temperaturze 72 st niczego już nie zmieniło.
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Dekstryny graniczne barwią jod na żółto. Znaczy to, że w zacierze nie ma już skrobii.

    Comment

    • peter_1000
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.05
      • 583

      #3
      I wszystko jasne. Dzięki serdeczne.
      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • kurek93
        Pszenica z błędami.
        kurek93
        Witam.
        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
        • słód Weyermann®
        ...
        2023-01-13, 10:28
      • tomaszjanczyk
        Pierwsza próba - pytanie na CITO
        tomaszjanczyk
        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

        W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

        Zaczynałem około 16:00.

        Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
        2020-04-22, 09:46
      • ajron25
        Problem z próba jodową
        ajron25
        Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
        2016-02-20, 11:58
      • pegazus300
        Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
        pegazus300
        Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
        2018-04-10, 16:26
      • herostrates
        Warszawa - sprzedam kompletny browar
        herostrates
        Cześć,

        Ponieważ od kilku lat nic nie uwarzyłem, sprzedaję swoje wyposażenie.
        Zestaw to:
        - garnek z nierdzewki 50l z pokrywką
        - chłodnica zanurzeniowa z wężykami i szybkozłączką (taka: https://browamator.pl/chlodnica-zanu...x-215,3,5,2430)
        ...
        2018-09-16, 08:01
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...