Nie wiem czy problem był gdzieś już poruszany. Ja mimo usilnych starań nie niczego nie znalazłem.
Co oznacza jeśli w efekcie próby jodowej wskaźnik bardzo silnie zabarwia się na żółto? Jest to dalej oznaka obecności skrobii w zacierze?
Ostatniego Wita warzyłem z dość dużym procentem sutowców niesłodowanych w tym mąki razowej. Po półtorej godziny scukrzania wskaźnik zabarwiał się właśnie na bardzo mocny kolor żółty. Przetrzymanie przez kolejne 40 minut w temperaturze 72 st niczego już nie zmieniło.
Co oznacza jeśli w efekcie próby jodowej wskaźnik bardzo silnie zabarwia się na żółto? Jest to dalej oznaka obecności skrobii w zacierze?
Ostatniego Wita warzyłem z dość dużym procentem sutowców niesłodowanych w tym mąki razowej. Po półtorej godziny scukrzania wskaźnik zabarwiał się właśnie na bardzo mocny kolor żółty. Przetrzymanie przez kolejne 40 minut w temperaturze 72 st niczego już nie zmieniło.
Comment