Witam!
Przymierzam się do swojej pierwszej warki. Czytam od 3 dni w internecie na temat domowego piwowarstwa ale wciąż brakuje mi kilku konkretnych wyjaśnień. Po kolei:
1. Burzliwa fermentacja - kiedy poznać że już się skończyła i czas na cichą? Nie zamykać butli zupełnie?
2. Cicha fermentacja - mam tylko jedną szklaną butlę, czy do c.f. konieczna jest druga? Jeśli wystarczy jedna, co zrobić? Wiadomo, że będzie trzeba wylać i potem znów wlać piwo (no właśnie, z osadem z drożdży czy bez?)do tego samego pojemnika lecz jak to zrobić aby nie zepsuć piwka? Butlę zamknąć do końca, rurka w korku i słoiczek z wodą?
3. Butelkowanie - dojrzewanie piwa liczymy od zabutelkowania a nie od zakończenia burzliwej fermentacji?
4. Jaką wodę można użyć do piwka? Widzę że kupujecie w Biedronkach, Lidlach etc. A kranówa? I co to ta woda oligoceńska, ile kosztuje i skąd ją wziąć ew.?
5. Glukoza - 100 g na 10 litrów? Jak ją dodać w przypadku jednej butli?
To tyle Zdaję sobie sprawę że kilka pytań zostało już zadanych wielokrotnie na tym forum przez inne osobniki ale biorąc pod uwagę fakt że znajdują się one w kilkunastu wątkach na które przypada po kilkanaście odpowiedzi (chwała Wam za to, bo to wyznacznik że jesteście bardzo pomocni) na sztukę i ostatecznie gdy to scałkujemy wychodzi kosmos
Bardzo proszę o pomoc. HEJ!
Przymierzam się do swojej pierwszej warki. Czytam od 3 dni w internecie na temat domowego piwowarstwa ale wciąż brakuje mi kilku konkretnych wyjaśnień. Po kolei:
1. Burzliwa fermentacja - kiedy poznać że już się skończyła i czas na cichą? Nie zamykać butli zupełnie?
2. Cicha fermentacja - mam tylko jedną szklaną butlę, czy do c.f. konieczna jest druga? Jeśli wystarczy jedna, co zrobić? Wiadomo, że będzie trzeba wylać i potem znów wlać piwo (no właśnie, z osadem z drożdży czy bez?)do tego samego pojemnika lecz jak to zrobić aby nie zepsuć piwka? Butlę zamknąć do końca, rurka w korku i słoiczek z wodą?
3. Butelkowanie - dojrzewanie piwa liczymy od zabutelkowania a nie od zakończenia burzliwej fermentacji?
4. Jaką wodę można użyć do piwka? Widzę że kupujecie w Biedronkach, Lidlach etc. A kranówa? I co to ta woda oligoceńska, ile kosztuje i skąd ją wziąć ew.?
5. Glukoza - 100 g na 10 litrów? Jak ją dodać w przypadku jednej butli?
To tyle Zdaję sobie sprawę że kilka pytań zostało już zadanych wielokrotnie na tym forum przez inne osobniki ale biorąc pod uwagę fakt że znajdują się one w kilkunastu wątkach na które przypada po kilkanaście odpowiedzi (chwała Wam za to, bo to wyznacznik że jesteście bardzo pomocni) na sztukę i ostatecznie gdy to scałkujemy wychodzi kosmos
Bardzo proszę o pomoc. HEJ!
Comment