Fermentacje itp. - kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #46
    Borysko napisał(a)
    Moim zdaniem 6 dni to minimum w każdym przypadku. Jeszcze nie zdażyło mi się, żeby po czterech dniach piwo odfermentowało i ustało się. A przecież zależy nam głównie na pozbyciu się maksymalnej ilości drożdży i wszelkiego śmiecia. Oczywiście w drugą stronę też nie można przesadzić - 6-7 dni to chyba optimumum dla głównej fermentacji (drożdżami ale i w pokojowej temperaturze).
    U mnie cykl 7-8 dniowy jest dla całego procesu do zakapslowania włącznie. Oczywiście dla górnej fermentacji i temperaturze 22-24'C.
    Niektóre z piw rzeczywiście stoją dłużej ale tylko z powodu większego zmętnienia a nie fermentacji. Pozostałe fermentacje (mocnych piw i lagerów) rządzą się indywidualnymi prawami.

    Comment

    • Skubi
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.11
      • 47

      #47
      No więc przelałem na cichą tak jak mówiłem. Biały osad ze spodu butli oddzieliłem od piwa i wylałem do zlewu. Butlę wymyłem i z powrotem do niej powędrowało 'oczyszczone' piwo, zamknąłem korkiem a z korka wychodzi szklana rurka. Browarek stoi tak już 17 godzin i jeszcze nie zaczęły lecieć bąbelki przez rurkę... Zaczną?

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #48
        Może zaczną, a może nie - różnie to bywa... Jeśli nawet nie zaczną, to wcale nie oznacza, że coś jest nie w porządku.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Skubi
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.11
          • 47

          #49
          Po 25 h.... nic nie bulgocze....

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #50
            Mi podczas cichej nigdy nie bulgocze.

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #51
              Widocznie drożdże rozłożyły już praktcznie cały dostępny dla nich cukier. Jeśli jeszcze odbywa się fermentacja - to na tyle powoli, że gaz ucieka przez mikroszczelności w korku, albo nie wytworzyło się w butli ciśnienie umożliwiające podniesienie tej odrobiny wody w rurce.

              U mnie też zawsze spokój - ale standardowo zlewam na cichą po 6 lub 7 dniach (względy czasowe - w następny weekend).
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • Skubi
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.11
                • 47

                #52
                Odp: Odp: Fermentacje itp. - kilka pytań

                kangurpl napisał(a)
                Najlepiej roztwór glukozy wlać do baniaka na 2 godz. przed butelkowaniem, nie musisz nawet mieszać.
                I tak właśnie zrobiłem.

                Teraz po otwarciu jednej butelki, czyli 3 tygodnie od rozlewu, chcialem spróbować co wyszło... NIE MA GAZU

                Co u licha?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  A ile tej glukozy dałeś i na ile litrów?
                  I do którego baniaka wlałeś roztwór, tego z piwem, czy pustego?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Skubi
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.11
                    • 47

                    #54
                    60 g glukozy na 10 litrów.
                    Baniak mam jeden

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Trochę mało tej glukozy, przydało by się 80-100 g. Ale i to powinno wystarczyć...
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Skubi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.11
                        • 47

                        #56
                        Krzysiu napisał(a)
                        Klasycznie stosuje się 60 g na 10 l (bitter mniej - 50 g, pszeniczniak więcej - 70 g). Rozpuścić w wodzie i przegotować. I dać dwie szklanki wody.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #57
                          No cóż, co piwowar, to przepis
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Skubi
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2004.11
                            • 47

                            #58
                            Heh, spoko

                            A powiedz mi, po jakim czasie osad na dnie butelki zbija się na tyle mocno że się nie rusza z dna butelki?

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #59
                              Prawie zawsze się trochę rusza

                              A co do piany - no cóż, chyba się musisz pogodzić z faktem, że masz piwo bez piany. Jeśli w smaku jest ok, to pół biedy, gorzej, jakby byla piana,a piwo beznadziejne
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Skubi
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2004.11
                                • 47

                                #60
                                Ołkej.

                                To jeszcze chciałem zapytać jak to jest z chmieleniem. Czy mogę chmielić wyłącznie goryczkowym czy raczej też należałoby dać na koniec aromatyczny?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X