Zawartość ekstraktu w ekstrakcie, czyli zbaraniałem.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirekkk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 101

    Zawartość ekstraktu w ekstrakcie, czyli zbaraniałem.

    Na stronach BA w odpowiedzi eksperta przeczytałem, że fermentacji ulega jedynie 55-65% ekstraktu w syropie.
    To co, jak się z ekstraktu zrobi brzeczkę 12Blg to odfermentuje ona jedynie do 5Blg? Proszę, niech mi ktoś to wyjaśni

    P.S.
    Art, jak czytasz te posty, to spraw, proszę, by kwadratowe nawiasy w adresach URL przechodziły bez kombinacji.
    Pozdrawiam,
    Mirek
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Odp: Zawartość ekstraktu w ekstrakcie, czyli zbaraniałem.

    mirekkk napisał(a)
    To co, jak się z ekstraktu zrobi brzeczkę 12Blg to odfermentuje ona jedynie do 5Blg? Proszę, niech mi ktoś to wyjaśni

    To zależy od wielu czynników, ale często tak właśnie jest.

    Comment

    • mirekkk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 101

      #3
      Spodziewałem się większej ilości maltozy, a mniejszej dekstryn w fabrycznym ekstrakcie.
      Pozdrawiam,
      Mirek

      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        #4
        Przy robieniu z ekstraktów WESa brzeczka 12blg odfermentowała mi właśnie do 5 blg. Brzeczka 11,5 blg odfermentowała do 4,5 blg.
        MM961
        4:-)

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          JAckson napisał(a)
          Przy robieniu z ekstraktów WESa brzeczka 12blg odfermentowała mi właśnie do 5 blg. Brzeczka 11,5 blg odfermentowała do 4,5 blg.
          W warunkach domowych takie odfermentowanie brzeczki jest w zupełności wystarczające.

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #6
            mirekkk napisał(a)
            Spodziewałem się większej ilości maltozy, a mniejszej dekstryn w fabrycznym ekstrakcie.
            przecież nie tylko alkohol się liczy
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Przecież to zależy od sposobu zacierania. Ekstrakt zaciera się dokładnie tak samo jak piwo, w starej warzelni browaru Bloensa. Być może WES powinien podawać na ekstrakcie udział węglowodanów fermentowalnych i niefermentowalnych w ekstrakcie, a potem może produkować ekstrakty zróżnicowane - słodkie i wytrawne?

              WES, jakby co, to ja byłem pierwszy z tym pomysłem :-)

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #8
                55-65 % to odfermentowanie rzeczywiste (to w tych rozważaniach na temat nagazowania się liczy), a nie pozorne, które jest jakies 15 % wyższe.
                Tak więc fermentując brzeczkę 12 Blg, możesz się spodziewać odfermentowania do poziomu ok. 3 Blg (mierzonego "balingometrem")
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #9
                  Odp: Zawartość ekstraktu w ekstrakcie, czyli zbaraniałem.

                  mirekkk napisał(a)
                  Art, jak czytasz te posty, to spraw, proszę, by kwadratowe nawiasy w adresach URL przechodziły bez kombinacji.
                  Proszę - jest coś takiego jak PW, ponadto jest jeszcze dział propozycji i komentarzy do spraw techniczych. Nie oczekuj proszę że będę wychwytywał wszelkie uwagi do mnie kierowane gdzieś w głębi postu.

                  Kwadratowe nawiasy powinny być poprawnie zakodowane przez administratorów serwisu z którego bierzesz owe linki, możesz też to sam uczynić podmieniając [ na %5b i ] na %5d . W Browarze nawiasy kwadratowe w niezakodowanej postaci są wykorzystywane do przetwarzania znaczników vB aby odpowiednio formatować posty.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • mirekkk
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.09
                    • 101

                    #10
                    Odp: Odp: Zawartość ekstraktu w ekstrakcie, czyli zbaraniałem.

                    ART napisał(a)
                    Proszę - jest coś takiego jak PW, ponadto jest jeszcze dział propozycji i komentarzy do spraw techniczych. Nie oczekuj proszę że będę wychwytywał wszelkie uwagi do mnie kierowane gdzieś w głębi postu.
                    Witaj Art,
                    W sprawie nawiasów kwadratowych pisałem do Ciebie 12 lutego br o godzinie 14:20 i już o 15:33 odpowiedziałeś, że:
                    "w miarę wolnej chwili postaram sie ulepszyc skrypt tak zeby bez problemu wchodzily na forum takze takie dziwolągi"
                    W powyższej wiadomości Post Scriptum było jedynie dygresją, nie obraziłbym się, przecież, gdybyś tego nie przeczytał.
                    Kwadratowe nawiasy powinny być poprawnie zakodowane przez administratorów serwisu z którego bierzesz owe linki(...)
                    No, ale nie są
                    (...), możesz też to sam uczynić podmieniając [ na %5b i ] na %5d . W Browarze nawiasy kwadratowe w niezakodowanej postaci są wykorzystywane do przetwarzania znaczników vB aby odpowiednio formatować posty.
                    Dzięki za radę, sam to też wymyśliłem.
                    Pozdrawiam
                    Pozdrawiam,
                    Mirek

                    Comment

                    • WES
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.11
                      • 111

                      #11
                      Krzysiu napisał(a)
                      WES, jakby co, to ja byłem pierwszy z tym pomysłem :-)
                      Nie jesteś pierwszy.
                      Po uzgodnieniu z klientem, WES może wyprodukować ekstrakt słodowy spełniający oczekiwania klienta.
                      -
                      Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #12
                        Odp: Odp: Odp: Zawartość ekstraktu w ekstrakcie, czyli zbaraniałem.

                        mirekkk napisał(a)
                        Witaj Art,
                        W sprawie nawiasów kwadratowych pisałem do Ciebie 12 lutego br o godzinie 14:20 i już o 15:33 odpowiedziałeś, że:
                        "w miarę wolnej chwili postaram sie ulepszyc skrypt tak zeby bez problemu wchodzily na forum takze takie dziwolągi"
                        W powyższej wiadomości Post Scriptum było jedynie dygresją, nie obraziłbym się, przecież, gdybyś tego nie przeczytał.

                        No, ale nie są
                        Dzięki za radę, sam to też wymyśliłem.
                        Pozdrawiam
                        No i dlatego pisałem żeby kierować sprawy na PW lub do odpowiedniego działu. Teraz sobie pośmiecimy tutaj. Dziękuję też za cytowanie prywatnej korespondencji tutaj . Popróbowałem swoich sił i efekt był taki że gryzło się to z innymi funkcjami i musiałem zostawić sprawę w spokoju bo nie mam czasu na dłuższe siedzenie przy tym, zresztą po krótkim namyśle - stwierdziłem że to chyba nie ja powinienem dostosowywać Browar.biz do przyjmowania i prostowania błędnie przedstawianych linków przez serwisy zewnętrzne.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X