Czołem!
No słuchajcie. Piwko postało w butli kilka dni na cichej. Świetnie się sklarowało i elegancko oddzieliło od osadu. Od góry do dołu było jednolite bursztynowe piwko a na dnie oddzielna warstwa osadu. Przyszedł czas na rozlew do butelek. Gumowy wąż do środka i wio. Ale kiedy została tego piwka ilość 1/3 co widzę... osad zaczyna się mieszać ponownie z piwem. Po prostu browar 'idący' do wężyka powodował ruch całej zawartości butli i przez to mieszanie się młodego piwka z białym osadem. Ech.
Po rozlaniu do butelek naszła mnie konieczność skosztowania tajemnicy kryjącej się w jednej z butelek. Widzę że piwko się wyklarowało a na dole pojawiło się białe ustrojstwo. W porządku. Kapsel 'ciach!' i co? I znów osad pierwszy do wydostania się z butelki. Dajcie spokój. To ja tu czekam, staram się jak mogę i wszystko po to żeby na końcu osad znowu się wymieszał z browarem?!
Jakie macie techniki i rady na to?
P.S. Browamator oferuje fermentor z korkiem spustowym i rurką do rozlewu butelkowego oraz wężem piwowarskim. Czy rozlewanie przez ten korek nie powoduje podnoszenia się z dna ustrojstwa? A jeśli jest korek to po co dają jeszcze rurkę do rozlewu?
W ogóle niezłe fiku-miku z tym wszystkim
No słuchajcie. Piwko postało w butli kilka dni na cichej. Świetnie się sklarowało i elegancko oddzieliło od osadu. Od góry do dołu było jednolite bursztynowe piwko a na dnie oddzielna warstwa osadu. Przyszedł czas na rozlew do butelek. Gumowy wąż do środka i wio. Ale kiedy została tego piwka ilość 1/3 co widzę... osad zaczyna się mieszać ponownie z piwem. Po prostu browar 'idący' do wężyka powodował ruch całej zawartości butli i przez to mieszanie się młodego piwka z białym osadem. Ech.
Po rozlaniu do butelek naszła mnie konieczność skosztowania tajemnicy kryjącej się w jednej z butelek. Widzę że piwko się wyklarowało a na dole pojawiło się białe ustrojstwo. W porządku. Kapsel 'ciach!' i co? I znów osad pierwszy do wydostania się z butelki. Dajcie spokój. To ja tu czekam, staram się jak mogę i wszystko po to żeby na końcu osad znowu się wymieszał z browarem?!
Jakie macie techniki i rady na to?
P.S. Browamator oferuje fermentor z korkiem spustowym i rurką do rozlewu butelkowego oraz wężem piwowarskim. Czy rozlewanie przez ten korek nie powoduje podnoszenia się z dna ustrojstwa? A jeśli jest korek to po co dają jeszcze rurkę do rozlewu?
W ogóle niezłe fiku-miku z tym wszystkim
Comment