Chmielenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biziel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.10
    • 53

    #1

    Chmielenie

    Witam

    Zamierzam własnoręcznie nachmielić brzeczkę z ekstraktów. Niestety największy garnek jaki posiadam ma tylko 6 litrów, więc wleję do niego ekstrakty 3x1,2kg i trochę wody (3-4 litry) dorzucę chmiel (30g aromatycznego) i będę gotować (około 60 minut) a następnie po odcedzeniu chmielu przeleje do fermentatora i uzupełnię wodą do 20 litrów.
    A teraz pytanie. Czy tak gęsta brzęczka (powyżej 40Blg) nachmieli się wystarczająco? Gdzieś przeczytałem iż wraz z wzrostem gęstości brzęczki spada sprawność wykorzystania chmielu.

    Michał
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Zgadza się, wykorzystanie alfakwasów z chmielu suszonego może spaść nawet poniżej 30%. Bardziej skuteczne w tych warunkach jest wykorzystanie chmielu granulowanego, a najskuteczniejsze wykorzystanie ekstraktu chmielowego ciekłego zizomeryzowanego.

    Ale możesz i powinienies zrobić inaczej, na raty. Część chmielu z częścią ekstraktu i częścią wody. Po pierwsze - lepszy będzie procent wykorzystania alfakwasów, a po drugie - i ważniejsze - wytrąci się więcej osadów gorących, których przy użyciu ekstraktu jest dużo, co będzie skutkować większą stabilizacją białkową i mniejszą ilością osadu w gotowym piwie.

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Gdzieś przeczytałem iż wraz z wzrostem gęstości brzęczki spada sprawność wykorzystania chmielu.
      To prawda.
      Jest jednak proste rozwiązanie: gotuj chmiel z brzeczką sporządzoną na bazie jednego tylko opakowania ekstraktu.
      Po 55 minutach wyłącz ogrzewanie, dodaj pozostałe dwie porcje ekstraktu, zadbaj by się rozpuścił.
      Zagotuj tak wzbogaconą brzeczkę na kolejne 5 minut.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • biziel
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.10
        • 53

        #4
        Dziękuję z wszystkie propozycje. Sugestia Krzysztofa jest ciekawa ale nie uda mi się wygospodarować na chmielenia dodatkowych dwóch godzin. Rozwiązanie Czesa nie wydłuża znacznie znacząco procesu chmielenia wiec zastosuje się do niego.

        W budżecie na przyszły rok zapisałem już zakup odpowiedniego garnka (kociołka).

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • etman
          Szyszki chmielu ze zbiorów 2024
          etman
          Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024

          Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
          https://www...
          2024-11-27, 16:20
        • Petitpierre
          25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
          Petitpierre
          Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
          2023-08-25, 20:15
        • darekd
          Knoblach, Frank Hopfen Pils
          darekd
          Browar z okolic Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii. Piwo z tego browaru często dostępne jest we wrocławskim lokalu FAM i uwarzone jest na nasz rynek.
          Stąd na ecie jest logo lokalu oraz browaru Moon Lark (nie wiem jaka jest rola tego browaru przy warzeniu, bo w swoich mediach ledwo się...
          2024-05-23, 22:11
        • darekd
          KOS, Mr. Kotel
          darekd
          Młody brneński browar kraftowy.

          Piwo opisane jako "Czech lager"

          11% ekstr.
          4,5% alk
          30 IBU

          Oprócz słodów jęczmiennych (pilzneński, wiedeński, melanoidynowy) jest też pszeniczny (piwo dolnej fermentacji więc zasyp tej pszenicy zapewne...
          2022-11-10, 22:54
        • darekd
          Nepomucen, Crazy Lines#41 Green
          darekd
          West Coast IPA
          Ekstr. 16% , alk. 7,1%
          Chmiele: Idaho 7, Citra, Nelson Sauvin,
          W składzie płatki ryżowe

          Aromat – słodkie owoce (tropikalne, winogrona), żywice, tej citry to chyba niewiele
          Piana – średnia, trwały kożuszek
          Barwa – złota, prawie klarowna (podają,
          ...
          2024-07-21, 00:40
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...