Witam
Zamierzam własnoręcznie nachmielić brzeczkę z ekstraktów. Niestety największy garnek jaki posiadam ma tylko 6 litrów, więc wleję do niego ekstrakty 3x1,2kg i trochę wody (3-4 litry) dorzucę chmiel (30g aromatycznego) i będę gotować (około 60 minut) a następnie po odcedzeniu chmielu przeleje do fermentatora i uzupełnię wodą do 20 litrów.
A teraz pytanie. Czy tak gęsta brzęczka (powyżej 40Blg) nachmieli się wystarczająco? Gdzieś przeczytałem iż wraz z wzrostem gęstości brzęczki spada sprawność wykorzystania chmielu.
Michał
Zamierzam własnoręcznie nachmielić brzeczkę z ekstraktów. Niestety największy garnek jaki posiadam ma tylko 6 litrów, więc wleję do niego ekstrakty 3x1,2kg i trochę wody (3-4 litry) dorzucę chmiel (30g aromatycznego) i będę gotować (około 60 minut) a następnie po odcedzeniu chmielu przeleje do fermentatora i uzupełnię wodą do 20 litrów.
A teraz pytanie. Czy tak gęsta brzęczka (powyżej 40Blg) nachmieli się wystarczająco? Gdzieś przeczytałem iż wraz z wzrostem gęstości brzęczki spada sprawność wykorzystania chmielu.
Michał
Comment