Chmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biziel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.10
    • 53

    Chmielenie

    Witam

    Zamierzam własnoręcznie nachmielić brzeczkę z ekstraktów. Niestety największy garnek jaki posiadam ma tylko 6 litrów, więc wleję do niego ekstrakty 3x1,2kg i trochę wody (3-4 litry) dorzucę chmiel (30g aromatycznego) i będę gotować (około 60 minut) a następnie po odcedzeniu chmielu przeleje do fermentatora i uzupełnię wodą do 20 litrów.
    A teraz pytanie. Czy tak gęsta brzęczka (powyżej 40Blg) nachmieli się wystarczająco? Gdzieś przeczytałem iż wraz z wzrostem gęstości brzęczki spada sprawność wykorzystania chmielu.

    Michał
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Zgadza się, wykorzystanie alfakwasów z chmielu suszonego może spaść nawet poniżej 30%. Bardziej skuteczne w tych warunkach jest wykorzystanie chmielu granulowanego, a najskuteczniejsze wykorzystanie ekstraktu chmielowego ciekłego zizomeryzowanego.

    Ale możesz i powinienies zrobić inaczej, na raty. Część chmielu z częścią ekstraktu i częścią wody. Po pierwsze - lepszy będzie procent wykorzystania alfakwasów, a po drugie - i ważniejsze - wytrąci się więcej osadów gorących, których przy użyciu ekstraktu jest dużo, co będzie skutkować większą stabilizacją białkową i mniejszą ilością osadu w gotowym piwie.

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Gdzieś przeczytałem iż wraz z wzrostem gęstości brzęczki spada sprawność wykorzystania chmielu.
      To prawda.
      Jest jednak proste rozwiązanie: gotuj chmiel z brzeczką sporządzoną na bazie jednego tylko opakowania ekstraktu.
      Po 55 minutach wyłącz ogrzewanie, dodaj pozostałe dwie porcje ekstraktu, zadbaj by się rozpuścił.
      Zagotuj tak wzbogaconą brzeczkę na kolejne 5 minut.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • biziel
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.10
        • 53

        #4
        Dziękuję z wszystkie propozycje. Sugestia Krzysztofa jest ciekawa ale nie uda mi się wygospodarować na chmielenia dodatkowych dwóch godzin. Rozwiązanie Czesa nie wydłuża znacznie znacząco procesu chmielenia wiec zastosuje się do niego.

        W budżecie na przyszły rok zapisałem już zakup odpowiedniego garnka (kociołka).

        Comment

        Przetwarzanie...
        X