Nastawilem wrke 20 l z brewkita John Bull Pils. Bylo 11,5 blg. Po prawie 48 godzinach brak piany, jest 11 Blg. temperatura ok. 21 stopni. Czyzby nie pracoway drozdze? Czy mozna dodac nowa porcje i uartowac moja pierwsza warke?
Czy nie pracuja drozdze?
Collapse
X
-
Na to wygląda, że nie pracują. Rozrób z wodą z midem lub cukrem kolejną porcję i wlej kolejne -
Rano będzie piana na dwa, a nawet trzy palce
Bez paniki- tak właśnie wyglądają początki fermentacji.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
A takie pytanie robiłeś tzw. starter czy wsypałeś takie suche jakie były w zestwie i zamieszałeś ?? Bo jak wsypałeś suchutkie to taki przebieg fermentacji jest normalnyJozdrawiam
JózekNa razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)Comment
-
No, kolega plącze sie w zeznaniach! Najpierw napisałes, że minęło 48 godzin i nic, a teraz sie okazuje, ze tylko 24! Jesli tylko doba, to spokojnie czekać - juz widać, że ruszyły tyłkiComment
-
Drożdże jako starter powinny dać o sobie znać w postaci piany po dodaniu cukru do wody z drożdżami w okresie np 20min - 1 h. Jeśli czegoś takiego nie ma, to nie ma sensu nastawiać warki. Po prostu masz wymarłe drożdże i niewiele będzie z tego warzenia. Ja kiedyś też kupiłem drożdże w Browamatorze, które w ogóle znaku życia nie dawały nawet po kilku godzinach. Skorzystałem z innych drożdży, bo inaczej nic z tego by nie było, tylko jakaś octówka nadająca sie tylko do zlewu.Comment
-
Do suchych drożdzy nie trzeba dodawać cukru, tylko rozpuścić je w wodzie o temp. ok. 25 C. Powinno na to wystarczyć 20 - 30 min. Żeby nie zbryliły się, trzeba je sypać na raty tak, aby pokryły powierzchnię wody cienka wartwą, a następnie po rozpuszczeniu i zamieszaniu sypać następną warstwę. I tak przygotowaną zawiesinę drożdży (dawne przepisy mówią jeszcze o jej natlenieniu poprzez conajmniej dwudziestokrotne przelanie z wysokości 1 metra) dodaje się do schłodzonej i natlenionej brzeczki.
Natomiast jeśli chcesz zrobić starter, to godzina na to jest mało. U mnie starter z gęstwy na brzeczce zaczyna się pienić mniej więcej po 2 godzinach, a po 4 godzinach ma obfitą czapę piany. Na swój użytek nazywam to "szybkim starterem" - nastawiam go równocześnie z gotowaniem wody do zacierania.Comment
-
Spider, no i jak piana, jest większa?Comment
-
UFF. Jest piana ze az milo. Jak pisal Naczelnik na 2-3 palce. Wiec mam nadzieje ze dalej juz pojdzie jak trzebaTak swoja droga to czy to standard ze dopiero po 48 godzinach zaczelo fermentowac? Czytalem ze 12-24 h... no ale moze tu rzeczywiscie cos nie tak z tym drozdzami. Teraz juz mysle o nastpepnym tygodniu i kolejnej warce. No ale o tym w nastepnym temacie.
Comment
-
Najszybciej piana pojawiała się u mnie po około 4-6 godzinach ale tylko wtedy, gdy używałem sporej ilości swieżych drożdży z odzysku. Z niewielkiej ilości suchych nawet 24 godziny ale najczęściej to około 12 godzin. Zawsze robię starter i staram się by temperatura wody była możliwie wyskoka. Tak w granicach 26-30'C.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment