Czy nie pracuja drozdze?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    Czy nie pracuja drozdze?

    Nastawilem wrke 20 l z brewkita John Bull Pils. Bylo 11,5 blg. Po prawie 48 godzinach brak piany, jest 11 Blg. temperatura ok. 21 stopni. Czyzby nie pracoway drozdze? Czy mozna dodac nowa porcje i uartowac moja pierwsza warke?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Na to wygląda, że nie pracują. Rozrób z wodą z midem lub cukrem kolejną porcję i wlej kolejne
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • spider74
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.12
      • 77

      #3
      Cos jakby ruszylo mimo ze to po 24h. Wyglada to na male skupiska bialego. Moze poczekac do rana i jak nic nie wyjdzie dodac wtedy nowe drozdze?
      Attached Files

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #4
        Rano będzie piana na dwa, a nawet trzy palce
        Bez paniki- tak właśnie wyglądają początki fermentacji.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • siuks69
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.09
          • 41

          #5
          A takie pytanie robiłeś tzw. starter czy wsypałeś takie suche jakie były w zestwie i zamieszałeś ?? Bo jak wsypałeś suchutkie to taki przebieg fermentacji jest normalny Jozdrawiam
          Józek
          Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            No, kolega plącze sie w zeznaniach! Najpierw napisałes, że minęło 48 godzin i nic, a teraz sie okazuje, ze tylko 24! Jesli tylko doba, to spokojnie czekać - juz widać, że ruszyły tyłki
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • spider74
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.12
              • 77

              #7
              Pomylka nie 24h a dokladnie 46h. Drozdze najpierw wsypalem do przegotowanje wody i tak staly z 20 minut. Dodalem tez do nich cukru plaska lyzeczke. Ale dowiedzialem sie ze te drozdze w szklance powiny sie pienic ale sie nie pienily.

              Comment

              • spider74
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.12
                • 77

                #8
                I jeszcze jedno... drozdze i puszka byly kupione w promocji bo termin ich byl do lutego 05. Moze to dlatego.

                Comment

                • emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

                  #9
                  Drożdże jako starter powinny dać o sobie znać w postaci piany po dodaniu cukru do wody z drożdżami w okresie np 20min - 1 h. Jeśli czegoś takiego nie ma, to nie ma sensu nastawiać warki. Po prostu masz wymarłe drożdże i niewiele będzie z tego warzenia. Ja kiedyś też kupiłem drożdże w Browamatorze, które w ogóle znaku życia nie dawały nawet po kilku godzinach. Skorzystałem z innych drożdży, bo inaczej nic z tego by nie było, tylko jakaś octówka nadająca sie tylko do zlewu.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Do suchych drożdzy nie trzeba dodawać cukru, tylko rozpuścić je w wodzie o temp. ok. 25 C. Powinno na to wystarczyć 20 - 30 min. Żeby nie zbryliły się, trzeba je sypać na raty tak, aby pokryły powierzchnię wody cienka wartwą, a następnie po rozpuszczeniu i zamieszaniu sypać następną warstwę. I tak przygotowaną zawiesinę drożdży (dawne przepisy mówią jeszcze o jej natlenieniu poprzez conajmniej dwudziestokrotne przelanie z wysokości 1 metra) dodaje się do schłodzonej i natlenionej brzeczki.

                    Natomiast jeśli chcesz zrobić starter, to godzina na to jest mało. U mnie starter z gęstwy na brzeczce zaczyna się pienić mniej więcej po 2 godzinach, a po 4 godzinach ma obfitą czapę piany. Na swój użytek nazywam to "szybkim starterem" - nastawiam go równocześnie z gotowaniem wody do zacierania.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Spider, no i jak piana, jest większa?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • spider74
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.12
                        • 77

                        #12
                        UFF. Jest piana ze az milo. Jak pisal Naczelnik na 2-3 palce. Wiec mam nadzieje ze dalej juz pojdzie jak trzeba Tak swoja droga to czy to standard ze dopiero po 48 godzinach zaczelo fermentowac? Czytalem ze 12-24 h... no ale moze tu rzeczywiscie cos nie tak z tym drozdzami. Teraz juz mysle o nastpepnym tygodniu i kolejnej warce. No ale o tym w nastepnym temacie.

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #13
                          Najszybciej piana pojawiała się u mnie po około 4-6 godzinach ale tylko wtedy, gdy używałem sporej ilości swieżych drożdży z odzysku. Z niewielkiej ilości suchych nawet 24 godziny ale najczęściej to około 12 godzin. Zawsze robię starter i staram się by temperatura wody była możliwie wyskoka. Tak w granicach 26-30'C.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X