Jak pisalem pierwsze piwko wyglada na to ze sie robi, wiec czas myslec o nastepnej warce. Mam ciemnego gotowac i w pierwszej chwili chcialem uwazyc tylko 10 litrow zeby nie dodawac cukru ani slodu. Ale moze tak 0,5 kg miodu i zrobic 12-15 litrow. Moze tez dodac nieco gozdzikow, kardamonu czy imbiru. Czy to dobry pomysl?
Ile miodu?
Collapse
X
-
Musiałbyś dodać naprawdę małych ilości. Zarówno goździki jak i imbir mają bardzo silny aromat i przedobrzenie może przynieść katastrofalne skutki. Nie próbowałam obu dodatków na raz, ale dodając taki zestaw starałabym się robić to naprawdę z wielkim wyczuciem
Comment
-
-
Odp: Ile miodu?
spider74 napisał(a)
Ale moze tak 0,5 kg miodu i zrobic 12-15 litrow.
Aczkolwiek warto próbować.
Comment
-
-
Odp: Odp: Ile miodu?
tsulej napisał(a)
ostatnio dodawałem 300g miodu gryczanego na 22l warki belgijskiego. Po 4 tygodniach od butelkowania, ani miodowego zapachu ani smaku, mimo że był przez jakiś czas - (btw. samo piwo niesamowicie zacne).
Aczkolwiek warto próbować.
Comment
-
-
Ciekawe, bo ja dawałam na 22 litry 0,7 kg miodu gryczanego i czuć go jak cholera
Comment
-
-
mam pytanko
do warki która jeszcze cicho fermentuje (16 Blg początkowe)około 11 litrów chcę zamiast glukozy do butelek dodać miód możecie mi podpowiedzieć jak najłatwiej i ile go dodać ? Czy go w czymś rozpuścić i dodać do fermentatora przed rozlewem ( ale jak zrobić żeby dobrze i równomiernie się rozłożył w całej zawartości warki , a może jednakowe ilości do butelek? ) proszę o podpowiedż
pozdrawiam
Comment
-
-
Może i sensu nie ma ale jak chcesz to rozpuść ok. 150 ml miodku w ciepłej wodzie ok. 60C (150ml) i odtsaw na 24 h potem strzykawką zapodaj do każej buteleczki odpowiędnia ilość tzn.300ml/ilość_butelek i czekaj cerpliwe
Pozdrawiam
SiuksNa razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Ciekawe, bo ja dawałam na 22 litry 0,7 kg miodu gryczanego i czuć go jak cholera
Jeśli zaś chodzi o goździki to radziłabym zapytać się kogoś z Browaru Szlacheckiego - oni robili już piwo goździkowe doskonałe na grzańca, a zdaje się, że wiele tego ustrojstwa do piwa nie pakowali Jeśli zaś chodzi o imbir:
Chris_1987 napisał(a)
Może być,tyle że łyżka może być wieksza i mniejsza.Mysla że jak dasz na 15 litrów 25-35g imbiru to na pewno nie przesadzisz.
Comment
-
Comment