Ile miodu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tsulej
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.09
    • 54

    #16
    Marusia napisał(a)
    Ciekawe, bo ja dawałam na 22 litry 0,7 kg miodu gryczanego i czuć go jak cholera
    Oooo, no to faktycznie dziwne, albo miód miodowi nie równy, albo na to czy będzie smak, czy nie wpływają pozostałe składniki i rodzaj drożdży (w moim trappisty, ze składników m.in: płatki owsiane, mąka pszenna, słód karmelowy).
    U mnie było tak, że podczas rozlewu aromat miodu był bardzo wyczuwalny, a po miesiącu zaginął - zobaczymy jeszcze co będzie za miesiąc.

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #17
      Małażonka napisał(a)
      [...] Jeśli zaś chodzi o goździki to radziłabym zapytać się kogoś z Browaru Szlacheckiego - oni robili już piwo goździkowe doskonałe na grzańca, a zdaje się, że wiele tego ustrojstwa do piwa nie pakowali [...]
      Może "wiele" tego nie było - na 22 l warki daliśmy 40 sztuk - i wyszło, że to dużo za dużo. Jeżeli nie chcesz zrobić piwa goździkowego, to daj parę sztuk na 15 litrów. Chyba, że chcesz - to bez zbędnej krępacji daj ze 20...

      Miód też testowaliśmy (kwiatowy, nie gryczany) przy piwie ciemnym, znanym jako "Czarcie" - na 18 l daliśmy 200 g. Smak miodu jest praktycznie niewyczuwalny, natomiat zgrabnie łagodzi gorycz ekstraktu barwiącego, któregośmy nie żałowali (też ok. 200 g).
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #18
        tsulej napisał(a)
        Oooo, no to faktycznie dziwne, albo miód miodowi nie równy, albo na to czy będzie smak, czy nie wpływają pozostałe składniki i rodzaj drożdży (w moim trappisty, ze składników m.in: płatki owsiane, mąka pszenna, słód karmelowy).(...)
        Dziwnym jest to bardzo, ponieważ akurat miód gryczany jest bardzo charakterystyczny. W jednym i drugim naszym stoucie (pierwszy z gotowca, drugi zacierany) charakterystyczna gryka towarzyszyła mu od młodych dni aż do ponad roku

        Comment

        • spider74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.12
          • 77

          #19
          Dziekuje, pytanie jeszcze czy pomysl danai miodu zamiast dodatkowego slodu ma sens? Tzn. 0,5 kg miodu + brewkit Ciemne i z tego ok. 12-15 litrow piwa?

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Ma. Ale pamiętać musisz, że różne miody mają różne właściwości. Najbardziej charakterystyczny aromat i smak ma miód gryczany, po nim wrzosowy i spadziowy. Dla odmiany większość miodów jasnych jest dość jałowych pod tym względem. Wszystko zależy od tego, co chcesz otrzymać. Jeśli zależy tobie tylko na cukrze, to nie ma znaczenia, jaki dasz miód. Jesli chcesz efekt smakowy - stosuj te najbardzie smakowo - aromatyczne (= najdroższe).

            I jeszcze jedno - miody z tego samego surowca, ale róznych producentów maja różne właściwości. Zależy to od tego, ile własciciel cukru podsypie pszczołom, ile doda się innych miodów w czasie oczyszczania, wreszcie ile doleje do niego wody. Nie potrafię dać na to recepty, wydaje mi się, że im nizsza cena, tym gorszej jakości miód. Najlepiej chyba kupować bezposrednio w pasiekach, ale wtedy musisz sam nad takim miodem popracować.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2004-12-11, 14:45.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 21:57
            • Flino
              Jak czytać przepis ?
              Flino
              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
              1. Składniki:
              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
              • monachijski Litovel 0,9 kg;
              • karmel jasny 0,5 kg
              • caraaroma 0,35;
              • chmiel Marynka granulat 40 g;
              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
              2....
              2021-11-17, 11:49
            • heckler
              Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
              heckler
              Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
              Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
              2023-06-15, 12:52
            • heckler
              Kojetin, Kroměřížská 109, Měšťanský pivovar Kojetín, a.s.
              heckler
              Po 109 latach piwnej posuchy w Kojetinie od zeszłego roku znowu warzy się piwo. Browar i to spory browar, warzy od 2021 roku, natomiast restauracja, kręgielnia ma ruszyć, być może pod koniec tego roku. Póki co w środku trwają prace wykończeniowe, a i na zewnątrz elewacja nie jest jeszcze...
              2022-08-18, 13:51
            • darekd
              Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
              darekd
              Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

              Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
              ...
              2023-02-08, 00:16
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...