Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bigzzgib
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.12
    • 9

    Moja pierwsza warka

    Witam. Mam zamiar wkrótce naważyć sobie troche piwa

    Będę to robił według następującego przepisu

    Składniki:

    Jasny ekstrakt słodowy WES – 1 puszka 1,7 kg
    Drożdże górnej fermentacji
    Granulat chmielu aromatycznego lubelski 25 g
    Granulat chmielu goryczkowego marynka 8 g
    1/4 Tabletki chmielowej Hop Aroma Tabs


    Przygotowanie:

    Ektrakt z chmielami gotować 45 minut. Po przestudzeniu dodać przygotowane drożdże i tabletke chmielową Wlać do butli do robienia wina z rurką dopełnić do 10l wodą. Fermentować do czasu zakończenia burzliwej fermentacji(kilka dni?4-5) Zlać z osadu, umyć butle i wlać z powrotem do całkowitego ustania fermentacji(tydzień?) Rozlać do butelek dodając przygotowaną glukoze krystaliczną(Czy zamiast tego można dodać miód?). Po miesiącu

    Proszę o wszelkie uwagi dotyczące ww przepisu
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    na początku gotowania dałbym goryczkę ,a 5min przed końcem aromat
    butla od wina na burzliwą to też chyba nie najlepszy pomysł
    Last edited by anteks; 2004-12-13, 20:30.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      i jeszcze wypełnij profil
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • dzuk
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.03
        • 39

        #4
        Jak jeszcze nie robiłeś zakupów to lepiej kup sobie szyszki a nie granulat.

        Comment

        • Tomasz_FK
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.10
          • 221

          #5
          Odp: Moja pierwsza warka

          bigzzgib napisał(a)
          Witam. Mam zamiar wkrótce naważyć sobie troche piwa
          A może "nawarzyć"?

          1. Spróbuj chmielić wg schematu podawanego wielokrotnie na forum. Na początek tylko chmiel goryczkowy, chmiel aromatyczny dodać 15 minut przed końcem gotowania. Chmielenie ogółem powinno trwać ok. godziny.
          2. Z drożdży koniecznie zrobić starter i lepiej dodać do butli już po uzupełnieniu wodą.
          3. Aroma Tabs dodaje się wg instrukcji do fermentacji cichej, a nie w trakcie chmielenia.
          4. Dodanie miodu do butelek nie powinno wpłynąć jakoś szczególnie na smak piwa, będzie go zbyt mało. Możesz spokojnie poprzestać na glukozie. Nie próbuj jednak dodawać więcej, ponieważ możesz doprowadzić do eksplozji butelek.
          Jeśli koniecznie zależy ci na dodawaniu miodu, to tylko przed fermentacją burzliwą. Użyj wyszukiwarki, niedawno pojawił się odpowiedni wątek na ten temat.
          Oczywiście zamiast dodawać glukozy bezpośrednio do butelek, lepiej zrobić roztwór i wymieszać go z przefermentowaną brzeczką (przy warzeniu bardzo przydaje się dodatkowy zbiornik, do fermentacji burzliwej i do rozlewu. Zdjęcia takiego są na co drugim zdjęciu na forum )
          5. Z degustacją najlepiej wstrzymać się do ok. 3 miesięcy do butelkowania, jeśli masz tyle cierpliwości.

          Tomasz
          "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

          Comment

          • bigzzgib
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2004.12
            • 9

            #6
            Dzieki za wszelkie uwagi. Dlaczego butla do wina jest nieodpowiednia do fermentacji burzliwej? Czy musi odbywać sie ona pod dużym ciśnieniem, stężeniem co2? Czy na czym to polega? Chmiel szyszkowy jest napewno lepszy od granulatu ale czy nie wiąże się z tym jakieś inne ryzyko?
            A i jeszcze w sprawie miodu- nie chodzi mi o jaki kolwiek posmak miodowy lecz o szlachetność i naturalność
            Last edited by bigzzgib; 2004-12-13, 23:27.

            Comment

            • Tomasz_FK
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.10
              • 221

              #7
              bigzzgib napisał(a)
              Dlaczego butla do wina jest nieodpowiednia do fermentacji burzliwej? Czy musi odbywać sie ona pod dużym ciśnieniem, stężeniem co2?
              Pomijając nowoczesne browary, którym zależy na maksymalnym przyśpieszeniu produkcji piwa, fermentacja odbywa się zwykle w normalnych warunkach.
              Jednak to właśnie podczas burzliwej fermentacji wydziela się dużo co2, a że dodatkowo może powstać sporo piany, więc przy wąskim ujściu butli istnieje ryzyko, że cała piana wyląduje Ci na podłodze. Nie darmo nazywa się to fermentacją burzliwą.
              Jeśli już używasz butli, postaraj się nie napełniać jej zbytnio, a już na pewno nie zamykaj jej zbyt szczelnie. Pozostaw swobodne ujście dla gazu. Warstwa gęstej piany rzadko jest mniejsza niż 5-10cm, a niektórym osobom na forum zdarzało się nawet, po użyciu dobrych drożdży, że piana wychodziła z fermentora i atakowała domowników.
              Tomasz
              "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

              Comment

              • lukuj
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.07
                • 320

                #8
                bigzzgib napisał(a)
                Dzieki za wszelkie uwagi. Dlaczego butla do wina jest nieodpowiednia do fermentacji burzliwej?
                Ten aspekt chyba był już na forum, ale może powtórzę:
                niemałym kłopotem jest domyć butlę z osadów na ściankach po fermentacji burzliwej.
                KETTLER brewery
                www.lukuj.republika.pl

                Comment

                Przetwarzanie...
                X