Witam. Mam zamiar wkrótce naważyć sobie troche piwa
Będę to robił według następującego przepisu
Składniki:
Jasny ekstrakt słodowy WES – 1 puszka 1,7 kg
Drożdże górnej fermentacji
Granulat chmielu aromatycznego lubelski 25 g
Granulat chmielu goryczkowego marynka 8 g
1/4 Tabletki chmielowej Hop Aroma Tabs
Przygotowanie:
Ektrakt z chmielami gotować 45 minut. Po przestudzeniu dodać przygotowane drożdże i tabletke chmielową Wlać do butli do robienia wina z rurką dopełnić do 10l wodą. Fermentować do czasu zakończenia burzliwej fermentacji(kilka dni?4-5) Zlać z osadu, umyć butle i wlać z powrotem do całkowitego ustania fermentacji(tydzień?) Rozlać do butelek dodając przygotowaną glukoze krystaliczną(Czy zamiast tego można dodać miód?). Po miesiącu
Proszę o wszelkie uwagi dotyczące ww przepisu

Będę to robił według następującego przepisu
Składniki:
Jasny ekstrakt słodowy WES – 1 puszka 1,7 kg
Drożdże górnej fermentacji
Granulat chmielu aromatycznego lubelski 25 g
Granulat chmielu goryczkowego marynka 8 g
1/4 Tabletki chmielowej Hop Aroma Tabs
Przygotowanie:
Ektrakt z chmielami gotować 45 minut. Po przestudzeniu dodać przygotowane drożdże i tabletke chmielową Wlać do butli do robienia wina z rurką dopełnić do 10l wodą. Fermentować do czasu zakończenia burzliwej fermentacji(kilka dni?4-5) Zlać z osadu, umyć butle i wlać z powrotem do całkowitego ustania fermentacji(tydzień?) Rozlać do butelek dodając przygotowaną glukoze krystaliczną(Czy zamiast tego można dodać miód?). Po miesiącu

Proszę o wszelkie uwagi dotyczące ww przepisu
Comment