Juz niebawem czas na pierwsze chmielenie. Chcilabym zrobic cos w smaku zblizonym do Warki strong, jak uzyskac cos podobnego?
Smak jak Warka strong
Collapse
X
-
Krzysiu napisał(a)
Źle trafiłeś. Tutaj Warka Strong uchodzi za stratotyp badziewia.Last edited by Chris; 2004-12-18, 10:23.chickkiller :)
Comment
-
-
Odp: Smak jak Warka strong
spider74 napisał(a)
Juz niebawem czas na pierwsze chmielenie. Chcilabym zrobic cos w smaku zblizonym do Warki strong, jak uzyskac cos podobnego?
Chmiel 20g marynki 60 min
5g lubelski 1 min
Stężenie brzeczki ustal na 15-16 Blg
Nie wiem czy wyjdzie Warka Strong, ale otrzymane piwo będzie solidne, ciężkie, przyjemnie słodkie i delikatnie nachmielone.
Comment
-
-
Twilight_Alehouse napisał(a)
Przecież kolega na początku wyraźnie napisał, że chodzi o "pierwsze chmielenie". Ja to rozumiem jako rezygnację z brewkitów i samodzielne chmielenie ekstraktów. W związku z tym ciężko mi coś polecać, bo drożdże i tak zeżrą słodycz z ekstraktów.
Comment
-
-
Ja choć zdecydowanie nie lubię (p)Stronga, to niestety uzyskałem smak bardzo zbliżony do niego w mojej pierwszej warce, o czym więcej tutaj Natomiast w skrócie: użyj ekstraktów z WESa, i mało chmielu, tzn. troszkę aromatycznego, a goryczkowego max. 10g (granulatu). Oczywiście efektem nie będzie piwo zbliżone woltażowo do Stronga, podobny będzie tylko smak. Jak chcesz wzmocnić to kup na 20l tak około 0,75l spirytu i domieszaj przed butelkowaniem Co prawda jest ryzyko, że alkohol wywoła szok u drożdży i nie wytworzą piany, ale ryzyko przy wysokich napięciach jest duże
Comment
-
-
Dzieki. Gdybym gustowal w piwach z wielkich browarow to bym nie zaczal ich robic. chodizlo mi o uzsyaknie piwa bardzije slodkiego niz gorzkiego w wraunkach domowych, o mocy piwa wogole nie myslalem. Z drugiej strony to ciekawe ze na forum jest dzial kopie piw przemyslowych. Choc fakt faktem Warka to nie Guiness...
Comment
-
-
Dziwi trochę krytycyzm pod adresem W Strong.
Właśnie pośród wielu przemysłówek, właśnie te piwko jest bardziej godne powielenia niż inne. Przynajmniej pod względem smakowym.
Czasami czytając recenzje szanownych forumowiczów dochodzę do zaskakujących wniosków: jak różne mogą być preferencje smakowe.
W wielu przypadkach miewam całkowicie odmienne odczucia niż inni.
Dla mnie WS jest znośnym piwkiem, tylko trochę gorszym od moich własnych
Comment
-
-
Kiedy jeszcze nie robiłem własnych piw Warka Strong podobała mi się za odmienność od większości nierozróżnialnych piw przemysłowych.
Kiedy jednak teraz trafiło mi się skosztować tegoż piwa byłem kompletnie rozczarowany; pustka smakowa okraszona jedynie ordynarną słodyczą jakby nie mającą nic wspólnego ze słodem.
Comment
-
Comment