Drożdze raz jeszcze podpowiedzcie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bleik
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 80

    #1

    Drożdze raz jeszcze podpowiedzcie

    Właśnie 4 wareczka poszła na cichą i chcę drożdze które w niej pracowały przechować do następnej (planuje ją po świętach lub po nowym roku)
    Używałem drożdzy SAFALE-04
    to co zostało na dnie fermentatora po zlaniu na cichą (gęstwa drożdzowa ?) przelałem do słoika wyszło około 0,5 litra i schowałem do lodówki
    i pytanie czy to wystarczy ? czytam że trzeba je zalać wodą i przemywać?

    prośba o łopatologiczne wytłumaczenie co robic krok po kroku by przetrwały

    znad kolejnego kufelka piwka domowego pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Nic nie robić. Drożdże przez krótki okres najlepiej przechowują się w młodym piwie. Jeśli chciałbyś gęstwę przechowywać kilka miesięcy, to wtedy trzeba płukać, natleniac i dokarmiać. Jeśli do miesiąca - najlepiej nie ruszać. Przed samym dodaniem do piwa bardzo dokładnie rozbełtaj drożdże w chłodnej, czystej wodzie (zapewniam - nie jest to łatwe, bo ta galareta nie chce się rozklejać), a następnie odstaw na pół godziny i wlej płyn do brzeczki, a to, co na dnie pozostało - wyrzuć.

    Safale bardzo obficie się mnożą. Ja po trzydziestolitrowej warce mam z reguły około półtora litra galarety (trudno to nazwać gęstwą). Nie ma więc potrzeby długiego przechowywania, bo z każdej kolejnej warki można pobrać wystarczająca ilośc drożdży do następnej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2004-12-20, 11:58.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • fligiert
      Drożdże na cichą?
      fligiert
      Witam
      Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
      Pozdrawiam

      Sent from my...
      2019-06-24, 18:34
    • Piotr7
      drożdże dla początkującego
      Piotr7
      Witam!
      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
      2024-12-09, 13:24
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • etman
      Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
      etman
      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
      White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

      Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
      2024-11-23, 18:56
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...