Drożdze raz jeszcze podpowiedzcie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bleik
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 80

    Drożdze raz jeszcze podpowiedzcie

    Właśnie 4 wareczka poszła na cichą i chcę drożdze które w niej pracowały przechować do następnej (planuje ją po świętach lub po nowym roku)
    Używałem drożdzy SAFALE-04
    to co zostało na dnie fermentatora po zlaniu na cichą (gęstwa drożdzowa ?) przelałem do słoika wyszło około 0,5 litra i schowałem do lodówki
    i pytanie czy to wystarczy ? czytam że trzeba je zalać wodą i przemywać?

    prośba o łopatologiczne wytłumaczenie co robic krok po kroku by przetrwały

    znad kolejnego kufelka piwka domowego pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Nic nie robić. Drożdże przez krótki okres najlepiej przechowują się w młodym piwie. Jeśli chciałbyś gęstwę przechowywać kilka miesięcy, to wtedy trzeba płukać, natleniac i dokarmiać. Jeśli do miesiąca - najlepiej nie ruszać. Przed samym dodaniem do piwa bardzo dokładnie rozbełtaj drożdże w chłodnej, czystej wodzie (zapewniam - nie jest to łatwe, bo ta galareta nie chce się rozklejać), a następnie odstaw na pół godziny i wlej płyn do brzeczki, a to, co na dnie pozostało - wyrzuć.

    Safale bardzo obficie się mnożą. Ja po trzydziestolitrowej warce mam z reguły około półtora litra galarety (trudno to nazwać gęstwą). Nie ma więc potrzeby długiego przechowywania, bo z każdej kolejnej warki można pobrać wystarczająca ilośc drożdży do następnej.
    Last edited by Krzysiu; 2004-12-20, 11:58.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X