czesc,pierwszy raz wystepuje na forum wiec z gory przepraszam jesli zlamalem jakies reguly forum lub pisze w miejscu gdzie ten temat nie powinien sie znalezc.a wiec mam zamiar rozpoczac warzenie mam wlasciwie wszystkie surowce i sprzet niezbedny ale moje doswiadczenie w tej dziedzinie jest zadne i tu wlasnie goraca prosba do forumowiczow-prosze was odpowiedzcie mi na moje pytania w miare mozliwosci gdyz obawiam sie ze bez waszych podpowiedzi moja praca moze pojsc na marne.
a wiec oto co mnie gryzie:
-posiadam 3 kg zesrutowanego jeczmienia(podstawowego)do tego 80dkg tzw.crystal malt(slodu gatunkowego),chmiel(east kent golding,saaz,hallertau)oraz drozdze gornej fermentacji(ale yeast)czy tych skladnikow jest wystarczajaco do uwarzenia 20l piwa,jesli tak to czy powinienem rozpoczac zacieranie wlasnie 20 litrami wody
-do jakiej temperatury schlodzic brzeczke,i przy jakiej temp.zadac ja drozdzami
-ze wzgledu na to ze teoretycznie powinno to byc piwo gornej fermentacji jaka temperatura bedzie optymalna aby piwo moglo fermentowac prawidlowo(mam dostep do bardzo zimnej piwnicy ale nie wiem czy nie jest to za zimno dla tego typu drozdzy)
-czy przy butelkowaniu powinienem dodac cukru do kazdej z butelek czy bedzie to zbedne przy piwach typu ale
uff wyrzucilem to z siebie przepraszam wszystkich profesjonalistow za tak podstawowe pytania ale na tym etapie czlowiek chce dowiedziec sie wszystkiego.wiem rowniez ze wiekszosc informacji zawarta jest juz na forum ale naprawde bylo mi ciezko je znalezc albo poprostu bylo to dla mnie nie jasne.
z gory zatem dziekuje za wszelka okazana pomoc i obiecuje podzielic sie moimi doswiadczeniami z warzenia.
marceli.
a wiec oto co mnie gryzie:
-posiadam 3 kg zesrutowanego jeczmienia(podstawowego)do tego 80dkg tzw.crystal malt(slodu gatunkowego),chmiel(east kent golding,saaz,hallertau)oraz drozdze gornej fermentacji(ale yeast)czy tych skladnikow jest wystarczajaco do uwarzenia 20l piwa,jesli tak to czy powinienem rozpoczac zacieranie wlasnie 20 litrami wody
-do jakiej temperatury schlodzic brzeczke,i przy jakiej temp.zadac ja drozdzami
-ze wzgledu na to ze teoretycznie powinno to byc piwo gornej fermentacji jaka temperatura bedzie optymalna aby piwo moglo fermentowac prawidlowo(mam dostep do bardzo zimnej piwnicy ale nie wiem czy nie jest to za zimno dla tego typu drozdzy)
-czy przy butelkowaniu powinienem dodac cukru do kazdej z butelek czy bedzie to zbedne przy piwach typu ale
uff wyrzucilem to z siebie przepraszam wszystkich profesjonalistow za tak podstawowe pytania ale na tym etapie czlowiek chce dowiedziec sie wszystkiego.wiem rowniez ze wiekszosc informacji zawarta jest juz na forum ale naprawde bylo mi ciezko je znalezc albo poprostu bylo to dla mnie nie jasne.
z gory zatem dziekuje za wszelka okazana pomoc i obiecuje podzielic sie moimi doswiadczeniami z warzenia.
marceli.
Comment