pytania zwiazane z pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marceli
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 127

    pytania zwiazane z pierwsza warka

    czesc,pierwszy raz wystepuje na forum wiec z gory przepraszam jesli zlamalem jakies reguly forum lub pisze w miejscu gdzie ten temat nie powinien sie znalezc.a wiec mam zamiar rozpoczac warzenie mam wlasciwie wszystkie surowce i sprzet niezbedny ale moje doswiadczenie w tej dziedzinie jest zadne i tu wlasnie goraca prosba do forumowiczow-prosze was odpowiedzcie mi na moje pytania w miare mozliwosci gdyz obawiam sie ze bez waszych podpowiedzi moja praca moze pojsc na marne.
    a wiec oto co mnie gryzie:
    -posiadam 3 kg zesrutowanego jeczmienia(podstawowego)do tego 80dkg tzw.crystal malt(slodu gatunkowego),chmiel(east kent golding,saaz,hallertau)oraz drozdze gornej fermentacji(ale yeast)czy tych skladnikow jest wystarczajaco do uwarzenia 20l piwa,jesli tak to czy powinienem rozpoczac zacieranie wlasnie 20 litrami wody
    -do jakiej temperatury schlodzic brzeczke,i przy jakiej temp.zadac ja drozdzami
    -ze wzgledu na to ze teoretycznie powinno to byc piwo gornej fermentacji jaka temperatura bedzie optymalna aby piwo moglo fermentowac prawidlowo(mam dostep do bardzo zimnej piwnicy ale nie wiem czy nie jest to za zimno dla tego typu drozdzy)
    -czy przy butelkowaniu powinienem dodac cukru do kazdej z butelek czy bedzie to zbedne przy piwach typu ale
    uff wyrzucilem to z siebie przepraszam wszystkich profesjonalistow za tak podstawowe pytania ale na tym etapie czlowiek chce dowiedziec sie wszystkiego.wiem rowniez ze wiekszosc informacji zawarta jest juz na forum ale naprawde bylo mi ciezko je znalezc albo poprostu bylo to dla mnie nie jasne.
    z gory zatem dziekuje za wszelka okazana pomoc i obiecuje podzielic sie moimi doswiadczeniami z warzenia.
    marceli.
  • dzuk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.03
    • 39

    #2
    Zastanawia mnie ten jęczmień. Jeśli masz zwykłe ziarno to raczej nic z tego nie wyjdzie. Jeśli to słód to nie nastawiaj się na 20l piwa, trochę go zamało by wyszło coś ciekawego.
    Do zacierania użyj około 10 litrów wody, potem myślę użyć tak z 7-10 litrów wody do płukania.
    Drożdże górnej fermentacji mają temperatury pracy od 16 do 24stopni, poszukaj na opakowaniu powinno być napisane.
    Brzeczkę schładzasz tak do 24 stopni i zadajesz wystartowane drożdże.
    Cukier musisz dodać jak chcesz by piwo nagazowało. Wygodniej jest rozpuścić około 150g(na 20 litrów piwa) w piwie przed rozlewem.
    I tyle.
    Powodzenia.

    PS Uzywaj polskich znaków bo cię dopadną bojówki z FCJP.

    Comment

    • mirekkk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 101

      #3
      1. Z tej ilości surowca (zakładam, że te 3 kg to jednak słód) otrzymasz ok 16-17 litrów piwa 12 Blg. Nie rób więcej, bo z tego wyjdzie cienkusz.
      2. We Wrocku jest duża i prężna grupa piwowarów, która organizuje dość regularne spotkania, spróbuj się z nimi skumać. Może ktoś Cię zaprosi na wspólne warsztaty?
      3. Zacznij - jednak - od poczytania. Na tym forum jest dużo materiałów oraz interesujące artykuły.
      4. Zrób sobie pierwszą warkę z gotowca i ekstraktu (w syropie). Znacznie mniej komplikacji, a i tak przekonasz się, ilu rzeczy nie wiesz. A nie wiesz nawet (bez obrazy), o co pytać?
      5. Zgromadź w "międzyczasie" trochę sprzętu - gar min. 20l, lepiej 25l, do zacierania (jeśli chcesz warzyć z zacieraniem?), termometr (dobry, sprawdź kontrolnie przed pierwszą warką, w jakiej temperaturze gotuje się woda), filtrator, balon do cichej fermentacji, sprzęt do rozlewu i butelki.
      Pozdrawiam,
      Mirek

      Comment

      • marceli
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 127

        #4
        dzieki bardzo za pomoc,co do sprzetu to posiadam wszystkie wymienione jednostki,a ten jeczmien to oczywiscie slod,wykorzystam wasze rady i jeszcze raz dziekuje
        ps.co do polskich znakow to wlasnie przeinstalowuje system i na razie nie moge ich uzywac

        Comment

        Przetwarzanie...
        X