Ile dni może trwać dolna fermentacja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    #1

    Ile dni może trwać dolna fermentacja?

    Nastawiłem swoje pierwsze piwo dolnej fermentacji.
    Już dziewiąty dzień na powierzchni utrzymuje się niezbyt obfita piana 1-2 cm.
    Brzeczka 17°Blg, temperatura 9-10°C.
    Jak długo to może jeszcze potrwać?
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #2
    Fermentacja drożdżami lager ma to do siebie , że trwa, trwa i trwa...
    Twoje piwo jest mocne i stawiam, że fermentować w tej temp. będzie nawet do 3-4 tyg.
    Cierpliwości
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
      darekd
      Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
      2024-07-21, 23:26
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 16:59
    • darekd
      Lubrow, Arct Ipa
      darekd
      Cold IPA czyli dolna fermentacja

      15% ekstr.
      5,2% alk.

      Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

      Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
      ...
      2024-09-18, 19:28
    • darekd
      Nepomucen, Crazy Lines #40 Iceberg
      darekd
      Cold IPA czyli dolna fermentacja

      5,3%

      Chmiele: Citra i El Dorado

      Aromat - nieprzesadnie intensywny z żywicznością i owocami tropikalnymi, ciut cytrusów
      Piana - wysoka, niezbyt trwała
      Barwa - słomkowa, klarowna
      Smak - bardzo lekka...
      2024-03-12, 19:12
    • darekd
      Gościszewo, Rzemiecha
      darekd
      Cold IPA czyli dolna fermentacja, chmiele Mosaic (cryo), Amarillo, Columbus, Cascade

      14% ekstr., 5,5% alk.

      Aromat - chmielowy (na pierwszym planie żywiczność, trochę cytrusów)
      Piana - wysoka, trwałość średnia, zostaje na szkle
      Barwa - jasne złoto, prawie...
      2024-03-10, 02:38
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...