Chce pojsc o krok dalej i trzecia warke zrobic korzystajac z ekstratow ale juz nie gotowcow. Mysle o piwie pszenicznym i pytanie jakie ma wziac slody (firmy i proporcje na 20-22 litry), jaki chmiel (ile i czy szyszki czy granulat) no i jakie drozdze. Oczywiscie bede wdzieczny za instrukcje jak to razem polaczyc, chyba ze jest to standrdowe warzenie z chmieleniem o ktorym czytalem z ksiazeczce Jak warzyc piwo.
Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?
Collapse
X
-
http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=9&menu_pwd[163923]=%2F5&sbl=
no i na naszym forum szukaj!Last edited by e-prezes; 2004-12-29, 14:35.
Comment
-
-
Odp: Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?
spider74 napisał(a)
Mysle o piwie pszenicznym i pytanie jakie ma wziac slody (
Jeśli chodzi o ekstrakty słodowe, to polecam Johna Bulla, jest zdecydowana różnica w smaku w porównaniu z WESowskimi. Niestety, w ofercie Browamatora widzę aktualnie tylko ekstrakt WESa, ale spróbowalabym puchę Johna zwykłego + pucha WESowego pszenicznego
Comment
-
-
Z przpepisow e-prezesa widze ze wiel bazuje na produktach ktore trzeba zastapic i tu jest problem. Cos mi mowi ze zrobie tak: Ekstrakt przeniczny WES 1,8 + 1,2 do tego 0,5 WES jasny. Teraz tylko jak to i czym nachmielic? i jakie drozdze. Czy Safale S-04 beda OK? Te wszytskie w plynei sa strasznie drogie...
Comment
-
-
Do pszenicznego piwa tylko drożdże pszeniczne! Jak zrobisz na zwykłych to zapomnij o pszeniczniakowatości, będziesz miał fajne piwko, ale zwykłe.
I nie musisz dawać aż tyle ekstraktu pszenicznego - wystarczy pół na pół albo niewielka przewaga pszenicznego nad jasnym.
Comment
-
-
spider74 napisał(a)
Cos mi mowi ze zrobie tak: Ekstrakt przeniczny WES 1,8 + 1,2 do tego 0,5 WES jasny. Teraz tylko jak to i czym nachmielic? i jakie drozdze. Czy Safale S-04 beda OK? Te wszytskie w plynei sa strasznie drogie...
Ekstrakt przeniczny WES 1,8 (gotowiec, już nachmielony)
Ekstrakt przeniczny WES 0,5
WES jasny 1,25
Zmieszać z wodą, pogotować 15 minut i do fermentora. Dolać wody do 20 litrów, ostudzić do 24C. Wsypać drożdże pszeniczne, które dostnaiesz razem z gotowcem. Odczekać tydzień, sprzwdzić BLG i butelkować. Najlepsze po 3 miesiącach stania w butelkach.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Teraz ja .
Ekstrakt słodowy pszeniczny 2,5 kg
Brew-kit Browamator Ciemne 1,8 kg
I oczywiście drożdże do piw pszenicznych. Gotowanie ok.45 min. i do fermentora (receptura na 20 ltr.piwa). Praktycznie po 6 dniach fermentacji piwo rozlałem do butelek.
Comment
-
-
mjp napisał(a)
Ja robiłem tak:
przeniczny
spider74 napisał(a)
przeniczny
Comment
-
-
A co Wy tak te nachmielone ekstrakty polecacie? Przecie spider pisał, że nie chce z gotowca a tylko samodzielnie chmielić.
Jeśli ja miałbym Ci radzić to zrobiłbym to tak:
około 3,5 kilograma ekstraktu pszenicznego
20g chmielu aromatycznego (10g na początek a reszta 5 minut przed końcem gotowania)
drożdże do piwa pszenicznego (jak pisała Marusia bez tego ani rusz)
Przy gotowcu pszenicznym z Browamatora masz drożdże do pszeniczniaka w zestawie ale miałeś samodzielnie chmielić
Comment
-
-
w sumie to ja dziękuję za sugestie, bo zrobiłem dotychczas dwa weizeny: jednego doppelbocka i zwykłego z ekstraktów WES i przy pierwszym dałem z niewielką przewagą pszenicznego i coś mi się widzi, że za mało pszeniczny wyszedł
Comment
-
Comment