Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1509

    #31
    Twilight_Alehouse napisał(a)
    Jak to jakie?
    Wytworzenie w piwie smaczków typowych dla piw pszenicznych.
    Jeżeli chodzi o "smaczki" i ich wytworzenie to sprawa zacierania.

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #32
      Mylisz się May'u straszecznie. Typowy smak piwa pszenicznego to zasługa właśnie drożdży. Sposób zacierania i użyte słody w mniejszym stopniu wpływają na ów charakterystyczny smak, raczej wpływają na większą późniejszą słodowość piwa. To drożdże posiadają szczególne enzymy zdolne do dekarboksylacji kwasu ferulikowego i w efekcie zapewnienie goździkowo-bananowej nuty. Dokładnie opisał to Czes w w swoim artykule na temat piw pszenicznych.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2004-12-30, 09:56.

      Comment

      • may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1509

        #33
        Małażonka napisał(a)
        Mylisz się May'u straszecznie.
        Przeczytałem jeszcze raz artykuł Czesia i wnioskuję, że dokonałem "straszecznej" pomyłki . Za co oczywiście przepraszam

        Comment

        • mjp
          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
          • 2004.02
          • 954

          #34
          Marusia napisał(a)
          To jakieś zaraźliwe chyba
          Nie tyle zaraźliwe, co bezkrytyczne używanie klawiszy Ctrl-C i Ctrl-V.
          Maciek
          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

          Comment

          • mjp
            † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
            • 2004.02
            • 954

            #35
            may napisał(a)
            Przeczytałem jeszcze raz artykuł Czesia i wnioskuję, że dokonałem "straszecznej" pomyłki . Za co oczywiście przepraszam
            Niekoniecznie pomyłki. Ważne są oba czynniki. Odpowiednie zacieranie powoduje powstawanie w zacierze kwasu ferulikowego, który następnie specjalne drożdże mogą dekarboksylować. Jeżeli w brzeczce nie będzie ww. kwasu, to nawet specjalne drożdże nie pomogą.
            Maciek
            Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

            Comment

            • blues-beer
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.11
              • 114

              #36
              Rodzaj użytych drożdży odgrywa podstawową rolę w smaku piwa. Zrobiłem celowo piwo wyłącznie ze słodu pilzneńskiego z drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Piwo ma cechy typowego pszeniczniaka.

              Comment

              • spider74
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.12
                • 77

                #37
                Wszytsko to pouczajace i ciekawe, ale wicaz nie wiem jakie suche "pseudopszeniczne" drozdze mam nabyc. Wlasciwie w Browamatorze a nie w WES nie widzialem takowych. Jedyne co to informacja ze Safbrew S-33 nadaja sie do piw pszenicznych.

                Comment

                • spider74
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.12
                  • 77

                  #38
                  I pozostaje wciaz pytanie o chmiel. Czy wspomniane wczesniej przez dkrasnodebskiego 20 g aromatycznego jest wystarczajace?

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #39
                    spider74 napisał(a)
                    Wszytsko to pouczajace i ciekawe, ale wicaz nie wiem jakie suche "pseudopszeniczne" drozdze mam nabyc. Wlasciwie w Browamatorze a nie w WES nie widzialem takowych. Jedyne co to informacja ze Safbrew S-33 nadaja sie do piw pszenicznych.
                    Aż zacytuję sam siebie: "Na Twoim miejscu kupiłbym ten kit i zrobił piwo z niego, a potem wykorzystywał gęstwę drożdżową do piw z ekstraktów niechmielonych."
                    A SafBrew to dobre drożdże, tylko nie do piw pszenicznych...

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #40
                      spider74 napisał(a)
                      I pozostaje wciaz pytanie o chmiel. Czy wspomniane wczesniej przez dkrasnodebskiego 20 g aromatycznego jest wystarczajace?
                      Szczerze mówiąc ja bym dał 40 g aromatycznego na godzinę.

                      Comment

                      • iron
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.08
                        • 6771

                        #41
                        Ludzie, na Teutatesa - przecie piwa pszeniczne są mało chmielone lub wcale. Ja skłaniam się do 20 g dkrasnodebskiego
                        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                        Rock, Honor, Ojczyzna

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #42
                          Suchych nie kupisz w Polsce nigdzie. Browamator ma, tylko nie wiedzieć czemu, sprzedają tylko razem z nachmielonym ekstraktem.
                          Pozostaje import (np. z Braupartnera) lub szukać u życzliwych forumowiczów.
                          Ja ewentualnie mógłbym Ci wysłąć WLP 300 z odzysku, tylko musiałbyś najpierw sprawdzić na małej próbce czy są jeszcze żywe, bo od sierpnia leżą u mnie w lodówce.

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #43
                            I właśnie dlatego sam aromat. 40 g to ozywiście ilość na 20 l. Wprawdzie warka chmielona w ten sposób skwaśniała mi w trakcie cichej fermentacji, ale spróbowałem młode piwo jak jeszcze było dobre i smakowało bardzo dobrze.

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #44
                              mapajak napisał(a)
                              Ja ewentualnie mógłbym Ci wysłąć WLP 300 z odzysku, tylko musiałbyś najpierw sprawdzić na małej próbce czy są jeszcze żywe, bo od sierpnia leżą u mnie w lodówce.
                              Skoro kolega jest z Warszawy, to chyba łatwiej mu będzie na miejscu uzyskać pomoc jakichś życzliwych forumowiczów. Warszawiacy - wspomóżcie browarnika w potrzebie

                              Comment

                              • spider74
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.12
                                • 77

                                #45
                                Wyglada na to ze albo wydebie od Browamatora suche do pszenicznego alo kupie plynne... A gotowca kupowal nie bede!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • dadek
                                  Oborniki Śląskie, Grunwaldzka 25, Browar Zbrozło
                                  dadek
                                  Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
                                  2021-06-21, 21:13
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • SwinskiRyjek
                                  Bobik słodowany
                                  SwinskiRyjek
                                  Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

                                  To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
                                  2025-02-13, 18:23
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...