Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #1

    Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

    Chce pojsc o krok dalej i trzecia warke zrobic korzystajac z ekstratow ale juz nie gotowcow. Mysle o piwie pszenicznym i pytanie jakie ma wziac slody (firmy i proporcje na 20-22 litry), jaki chmiel (ile i czy szyszki czy granulat) no i jakie drozdze. Oczywiscie bede wdzieczny za instrukcje jak to razem polaczyc, chyba ze jest to standrdowe warzenie z chmieleniem o ktorym czytalem z ksiazeczce Jak warzyc piwo.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    chwila to będziesz robił z ekstraktu czy ze słodów??

    Comment

    • spider74
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.12
      • 77

      #3
      Ekstrakty.. na slody jeszcze za wczesnie

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4


        http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=9&menu_pwd[163923]=%2F5&sbl=
        no i na naszym forum szukaj!
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2004-12-29, 14:35.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Odp: Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

          spider74 napisał(a)
          Mysle o piwie pszenicznym i pytanie jakie ma wziac slody (
          To po co Ci słody?

          Jeśli chodzi o ekstrakty słodowe, to polecam Johna Bulla, jest zdecydowana różnica w smaku w porównaniu z WESowskimi. Niestety, w ofercie Browamatora widzę aktualnie tylko ekstrakt WESa, ale spróbowalabym puchę Johna zwykłego + pucha WESowego pszenicznego
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • spider74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.12
            • 77

            #6
            Z przpepisow e-prezesa widze ze wiel bazuje na produktach ktore trzeba zastapic i tu jest problem. Cos mi mowi ze zrobie tak: Ekstrakt przeniczny WES 1,8 + 1,2 do tego 0,5 WES jasny. Teraz tylko jak to i czym nachmielic? i jakie drozdze. Czy Safale S-04 beda OK? Te wszytskie w plynei sa strasznie drogie...

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Do pszenicznego piwa tylko drożdże pszeniczne! Jak zrobisz na zwykłych to zapomnij o pszeniczniakowatości, będziesz miał fajne piwko, ale zwykłe.

              I nie musisz dawać aż tyle ekstraktu pszenicznego - wystarczy pół na pół albo niewielka przewaga pszenicznego nad jasnym.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 2004.02
                • 954

                #8
                spider74 napisał(a)
                Cos mi mowi ze zrobie tak: Ekstrakt przeniczny WES 1,8 + 1,2 do tego 0,5 WES jasny. Teraz tylko jak to i czym nachmielic? i jakie drozdze. Czy Safale S-04 beda OK? Te wszytskie w plynei sa strasznie drogie...
                Ja robiłem tak:
                Ekstrakt przeniczny WES 1,8 (gotowiec, już nachmielony)
                Ekstrakt przeniczny WES 0,5
                WES jasny 1,25
                Zmieszać z wodą, pogotować 15 minut i do fermentora. Dolać wody do 20 litrów, ostudzić do 24C. Wsypać drożdże pszeniczne, które dostnaiesz razem z gotowcem. Odczekać tydzień, sprzwdzić BLG i butelkować. Najlepsze po 3 miesiącach stania w butelkach.
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                • may
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1509

                  #9
                  Teraz ja .
                  Ekstrakt słodowy pszeniczny 2,5 kg
                  Brew-kit Browamator Ciemne 1,8 kg
                  I oczywiście drożdże do piw pszenicznych. Gotowanie ok.45 min. i do fermentora (receptura na 20 ltr.piwa). Praktycznie po 6 dniach fermentacji piwo rozlałem do butelek.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    mjp napisał(a)
                    Ja robiłem tak:
                    przeniczny
                    spider74 napisał(a)
                    przeniczny
                    To jakieś zaraźliwe chyba
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dkrasnodebski
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 2316

                      #11
                      A co Wy tak te nachmielone ekstrakty polecacie? Przecie spider pisał, że nie chce z gotowca a tylko samodzielnie chmielić.
                      Jeśli ja miałbym Ci radzić to zrobiłbym to tak:
                      około 3,5 kilograma ekstraktu pszenicznego
                      20g chmielu aromatycznego (10g na początek a reszta 5 minut przed końcem gotowania)
                      drożdże do piwa pszenicznego (jak pisała Marusia bez tego ani rusz)

                      Przy gotowcu pszenicznym z Browamatora masz drożdże do pszeniczniaka w zestawie ale miałeś samodzielnie chmielić
                      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                      www.radoslawstolar.pl

                      Comment

                      • may
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.01
                        • 1509

                        #12
                        dkrasnodebski napisał(a)
                        Przy gotowcu pszenicznym z Browamatora masz drożdże do pszeniczniaka w zestawie ale miałeś samodzielnie chmielić
                        Mam duże wątpliwości czy te drożdże są do pszeniczniaka .

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19291

                          #13
                          w sumie to ja dziękuję za sugestie, bo zrobiłem dotychczas dwa weizeny: jednego doppelbocka i zwykłego z ekstraktów WES i przy pierwszym dałem z niewielką przewagą pszenicznego i coś mi się widzi, że za mało pszeniczny wyszedł

                          Comment

                          • spider74
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.12
                            • 77

                            #14
                            A gdzie dostac drozdze pszeniczne? Czy jak kupie Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen 50 ml za 37 PLN (ufff...) to czy je bede mogl po zebraniu wykorzystac za powiedzmy pol roku???

                            PSZCZOLA SPIDER

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19291

                              #15
                              Safbrew S-33 to jak najbardziej do pszenicznych i nie tak drogie jak Wyeast. pewnie są lepsze, ale i tak ograniczasz się do ekstraktów, więc wystarczą, a może się mylę?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • dadek
                                Oborniki Śląskie, Grunwaldzka 25, Browar Zbrozło
                                dadek
                                Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
                                2021-06-21, 21:13
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • dadek
                                Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 00:55
                              • SwinskiRyjek
                                Bobik słodowany
                                SwinskiRyjek
                                Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

                                To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
                                2025-02-13, 18:23
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...