Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #46
    Kilka wyjaśnień:

    1. rozróżniamy dwie grupy piw pszenicznych: południowo-niemieckie Weizeny i belgijskie Witbiery. Te pierwsze są bardziej popularne i gdy mówimy pszeniczniak, zwykle mamy właśnie je na myśli.

    2. nie ma suchej formy drożdży do Weizena - mimo starań nie udało się stworzyć dobrego produktu. Rok temu wydawało się, że sukces jest blisko i były oficjalne zapowiedzi wprowadzenia ich na rynek przez Fermentis, ale tenże Fermentis oficjalnie z planów produkcji się wycofał.

    3. SOMA (już nie istnieje, więc to nie tajemnica) używała do fermentacji pszenicznego mieszanki drożdży Nottingham i drożdży winiarskich (szczepu zdolnego do dekarboksylacji kwasu jabłkowego, który dekarboksyluje również kwas ferulikowy - stąd "goździki").

    4. drożdże "Pawciowe" są niczym innym, tylko drożdżami z SOMY

    5. suche drożdże dołączane do gotowców BA są podobną mieszanką drożdży piwowarskich i winiarskich

    6. takie mieszanki w zasadzie nadają się do jednokrotnego użycia: po fermentacji ilościowe proporcje obu szczepów niemal napewno ulegają zniekształceniu.

    7. czystej, oryginalnej kultury drożdżowej (np. pochodzącej z Wyeast albo Whitelabs) można uzywać wielokrotnie, a przy tym zbieranie czystych drożdży w otwartym fermentorze jest wyjątkowo łatwe, bo te zachowują się klasycznie i jako drożdże górnej fermentacji zbierają sie na powierzchni piany i piwa.

    8. istnieje duża szansa jednak, że drożdże pszeniczne po kilkunastu, kilkudziesięciu pasażach zmutują z utratą tego cudownego genu odpowiedzialnego za proces dekarboksylacji kwasu ferulikowego

    9. do fermentacji belgijskich Witbierów można używać właściwie dowolnych drożdży górnej fermentacji, więć także Safbrew S-33. Aromat tych piw pochodzi od dodawanych kolendry i curacao.

    10. Weizeny tradycyjnie chmieli się nieznacznie, ale w tym roku browar Weihenstephan wszedł na rynek z nowym pszenicznym, który wyróżnia się znacznie większą goryczką. A piwowar domowy jest człowiekiem wolnym
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • marcin_l
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2001.10
      • 145

      #47
      Czes napisał(a)


      9. do fermentacji belgijskich Witbierów można używać właściwie dowolnych drożdży górnej fermentacji, więć także Safbrew S-33. Aromat tych piw pochodzi od dodawanych kolendry i curacao.
      Czy piwo z ekstraktu (2,4kg pszenicznego + 1,2 jęczmiennego) + drożdże Safbrew S-33 będzie miało choć trochę aromatu bananowo-goździkowego ??
      www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

      Comment

      • biziel
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.10
        • 53

        #48
        marcin_l napisał(a)
        Czy piwo z ekstraktu (2,4kg pszenicznego + 1,2 jęczmiennego) + drożdże Safbrew S-33 będzie miało choć trochę aromatu bananowo-goździkowego ??
        Dokładnie z takich składników cztery tygodnie temu zrobiłem piwo (+ kolendra i chmiel). Aromat bananowo-goździkowy jest dla mnie wyczuwalny ale obawiam się że zadziałała siła sugestii , bo nikt inny tego nie czuje. Mimo wszystko piwo wyszło bardzo dobre.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
          dadek
          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
          2024-10-23, 00:37
        • dadek
          Oborniki Śląskie, Grunwaldzka 25, Browar Zbrozło
          dadek
          Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
          2021-06-21, 21:13
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 00:55
        • SwinskiRyjek
          Bobik słodowany
          SwinskiRyjek
          Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

          To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
          2025-02-13, 18:23
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...