Wygląda na to, że w porządku. Nadmiar farfocli trzeba było usunąć w trakcie gotowania i po schłodzeniu, przed zadaniem drożdżami, nie pływałoby tyle tego na wierzchu.
Trochę czasu już minęło od przelania brzeczki i zadania drożdży.
Niestety nie mam balingometru. Czy piwo wyglądające jak na zdjęciu "na oko" nadaje się do zabutelkowania? Jaki powinien być zapach?? Czy powinien stać się mniej intensywny po tygodniu fermentacji?
Attached Files
www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Strasznie dużo chmielin. Czy po gotowaniu z chmielem granulowanym odcedziłeś później brzeczkę przed zlaniem do fermentora, czy wlałeś wraz z resztkami granulatu??
Jeśli te chmieliny trafią do butelek, to będzie kiepsko
Ja kiedyć popełniłem podobny błąd (przy filtrowaniu zsunął się filtr) i piwo miało bardzo nieprzyjemną gorycz (bynajmniej nie goryczkę)
Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2005-01-12, 12:55.
Borysko napisał(a) Jeśli te chmieliny trafią do butelek, to będzie kiepsko
Ja kiedyć popełniłem podobny błąd (przy filtrowaniu zsunął się filtr) i piwo miało bardzo nieprzyjemną gorycz (bynajmniej nie goryczkę)
Ale tylko w tych butelkach gdzie się dostały te chmieliny? Może przed butelkowaniem spróbować je wyłowić??
www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Nic nie wyławiaj, jeśli nie chcesz wzbogacić mikrofauny swojego piwa
Po prostu zlej do butelek, uważając, by nie zlać z chmielinami (chmieliny pływają po powierzchni piwa w fermentorze) a ostatnie butelki - te do których mogło się ich trochę dostać, przeznacz do szybszego wypicia - np. po 2 tygodniach, miesiącu, dwóch miesiącach.
A na przyszłość polecamy filtrację brzeczki przed przelaniem do fermentora - wystarczy duży durszlak, rozpostarta na nim pielucha (oczywiście uprzednio zdezynfekowane wrzątkiem) i można przelewać z gara do fermentora przez ten durszlak z pieluchą. Warto mieć na zapas przynajmniej jedną pieluchę - jakoś tak dziwnie się zapychają
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2005-01-12, 13:08.
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.
Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5
Comment