Witam
Wreszcie się zabrałem do swojego pierwszego piwa. Na początek pszeniczne z ekstraktu.
Co mam:
Moje pytania:
Czy gotować wszystkie puszki z ekstraktem od razu? Czy trzeba dodać jeszcze cukru do brzeczki czy tyle ekstraktu wystarczy (na 22 litry piwa)?
Do butelek dodawać zwykły cukier czy lepiej glukozę? A może zostawić troche ekstraktu i dolewać po łyżeczce??
Na opakowaniu chloraminy napisano że najlepiej rozpuścić pół opakowania w pełnym wody fermentorze i powkładać tam wszystkie butelki. Rozumiem że nie za jednym razem, bo się raczej nie zmieszczą?
Butelki najpierw czyszczę płynem do mycia naczyń (zostawiając etykiety), następnie gotuję a potem chcę wszystkie jeszcze wymoczyć w chloraminie. Dobrze robię?
Kupiłem wodę w butelkach pięciolitrowych (źródlana z Leader Price'a), bo moja z kranu jest niesmaczna. Ktoś ważył piwo na takiej wodzie? Nadaje się??
Po zagotowaniu brzeczki najpierw ją ochłodzić a potem przelać do fermentora i wymieszać z resztą wody czy po prostu przy dodawaniu wody o temperaturze pokojowej sama się schłodzi?
Kiedy dodać chmiel (granulat)?
Czy na pokrywke fermentora założyć rurkę fermentacyjną?
Uff... na razie tyle pytań ale to z pewnością nie wszystkie
Pozdrawiam z Bytomia
Wreszcie się zabrałem do swojego pierwszego piwa. Na początek pszeniczne z ekstraktu.
Co mam:
- 2x 1,2 kg ekstraktu pszenicznego
- 1,2 kg ekstraktu jęczmiennego
- 50g chmielu lubelskiego
- 50g chmielu Marynka
- 0,35kg chloraminy
- jeden fermentator z rurką fermentacyjną
- szaluch
Moje pytania:
Czy gotować wszystkie puszki z ekstraktem od razu? Czy trzeba dodać jeszcze cukru do brzeczki czy tyle ekstraktu wystarczy (na 22 litry piwa)?
Do butelek dodawać zwykły cukier czy lepiej glukozę? A może zostawić troche ekstraktu i dolewać po łyżeczce??
Na opakowaniu chloraminy napisano że najlepiej rozpuścić pół opakowania w pełnym wody fermentorze i powkładać tam wszystkie butelki. Rozumiem że nie za jednym razem, bo się raczej nie zmieszczą?
Butelki najpierw czyszczę płynem do mycia naczyń (zostawiając etykiety), następnie gotuję a potem chcę wszystkie jeszcze wymoczyć w chloraminie. Dobrze robię?
Kupiłem wodę w butelkach pięciolitrowych (źródlana z Leader Price'a), bo moja z kranu jest niesmaczna. Ktoś ważył piwo na takiej wodzie? Nadaje się??
Po zagotowaniu brzeczki najpierw ją ochłodzić a potem przelać do fermentora i wymieszać z resztą wody czy po prostu przy dodawaniu wody o temperaturze pokojowej sama się schłodzi?
Kiedy dodać chmiel (granulat)?
Czy na pokrywke fermentora założyć rurkę fermentacyjną?
Uff... na razie tyle pytań ale to z pewnością nie wszystkie
Pozdrawiam z Bytomia
Comment