pare pytań przed pierwszą warką

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #16
    Wszystko w porządku! Brzeczka pieni się mocno w czasie zagotowywania - potem jej to mija. Działaj dalej!

    Comment

    • marcin_l
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2001.10
      • 145

      #17
      Małażonka napisał(a)
      Wszystko w porządku! Brzeczka pieni się mocno w czasie zagotowywania - potem jej to mija. Działaj dalej!
      Dzięki wielkie za słowa otuchy. Działam, działam.
      www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

      Comment

      • marcin_l
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2001.10
        • 145

        #18
        Ile się może studzić 14 litrów brzeczki?? Trochę sie przeliczyłem z czasem, jutro rano do pracy...
        Może dobrym wyjściem będzie dodanie drożdży jutro rano??
        www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          marcin_l napisał(a)
          Ile się może studzić 14 litrów brzeczki?? Trochę sie przeliczyłem z czasem, jutro rano do pracy...
          Może dobrym wyjściem będzie dodanie drożdży jutro rano??
          Będzie świetnym pomysłem. Tylko pamiętaj, żeby szczelnie zamknąć fermentor.

          I jeszcze odpowiadź na wcześniejsze pytanie:
          Tylko że ja mam tylko jeden fermentor z wężykiem a nie kranikiem. Może tak na godzinę - dwie przed przelaniem do butelek wrzucić do fermentora rozpuszczony cukier i wymieszać?
          To gorzej. W takiej sytuacji pozostaje Ci raczej sypanie cukru/glukozy do butelek i zlewanie piwa wężykiem znad osadów, choć będziesz miał przy tym kupę roboty. Powinieneś jak najszybciej zainwestować w fermentor z kranikiem, bo znacznie ułatwia on proces rozlewu.
          I absolutnie nie mieszaj! Przed rozlewem piwo powinno wręcz trochę odstać bez ruszania, żeby drożdże opadły na dno. Inaczej będziesz miał straszną ilość osadu drożdżowego w butelkach.

          Comment

          • iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.08
            • 6717

            #20
            Jeśli masz wannę - wstaw brzeczkę do zimnej wody, zmień ją ze dwa- trzy razy na chłodniejszą, do ostatniej dodaj nieco lodu, jeśli owy posiadasz. Za godzinkę powienieneś móc dorzucić drożdże - jeśli zaś wanny nie masz - nie pozostaje Ci nic innego, jak zadać brzeczkę drożdżami z samego rana...
            Last edited by iron; 2005-01-03, 23:51.
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

            Comment

            • marcin_l
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2001.10
              • 145

              #21
              Twilight_Alehouse napisał(a)
              Będzie świetnym pomysłem. Tylko pamiętaj, żeby szczelnie zamknąć fermentor.
              Kiedy mam szczelnie zamknąć fermentor? Na noc? Myślałem przelać do fermentora dopiero rano a teraz zostawić wszystko w garnku...
              A fermentora po dodaniu drożdży chyba nie mam szczelnie zamykać??
              www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

              Comment

              • marcin_l
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2001.10
                • 145

                #22
                iron napisał(a)
                Jeśli masz wannę - wstaw brzeczkę do zimnej wody, zmień ją ze dwa- trzy razy na chłodniejszą, do ostatniej dodaj nieco lodu, jeśli owy posiadasz. Za godzinkę powienieneś móc dorzucić drożdże - jeśli zaś wanny nie masz - nie pozostaje Ci nic innego, jak zadać brzeczkę drożdżami z samego rana...
                Niestety tylko prysznic. Pozostaje poczekać do rana.
                www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #23
                  marcin_l napisał(a)
                  Kiedy mam szczelnie zamknąć fermentor? Na noc? Myślałem przelać do fermentora dopiero rano a teraz zostawić wszystko w garnku...
                  A fermentora po dodaniu drożdży chyba nie mam szczelnie zamykać??
                  A chyba że tak. No to przykryj po prostu pokrywką, mam nadzieję że dobrze leży na garnku.

                  Comment

                  • marcin_l
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2001.10
                    • 145

                    #24
                    Twilight_Alehouse napisał(a)
                    A chyba że tak. No to przykryj po prostu pokrywką, mam nadzieję że dobrze leży na garnku.
                    Mogę przelać teraz do fermentora ale wydawało mi się że lepiej będzie jak zostawię na noc w garnku. W fermentorze lepiej??
                    www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                    Comment

                    • marcin_l
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2001.10
                      • 145

                      #25
                      Można wrzątek przelać do fermentora??
                      www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #26
                        Teoretycznie można, tylko po co? Fermentor jest plastikowy i bardziej wrażliwy na działanie wysokich temperatur niż garnek (prawdopodobnie może się odkształcić, a na pewno zmniejszy swoją żywotność). Zakryj garnek pokrywką - co ma być, to będzie
                        Last edited by Małażonka; 2005-01-04, 00:15.

                        Comment

                        • marcin_l
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2001.10
                          • 145

                          #27
                          Małażonka napisał(a)
                          Teoretycznie można, tylko po co? Fermentor jest plastikowy i bardziej wrażliwy na działanie wysokich temperatur niż garnek (prawdopodobnie może się odkształcić, a na pewno zmniejszy swoją żywotność). Zakryj garnek pokrywką - co ma być, to będzie
                          Tak też zrobiłem. Dziwi mnie tylko jedno - czemu ekstrakt pszeniczny jest był ciemniejszy od jęczmiennego?? Wiem że piwa domowej roboty są często ciemniejsze, ale czy na pewno ekstrakt pszeniczny jest ciemniejszy od jeczmiennego?? A może drożdże trochę zjedzą ten kolor?
                          www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                          Comment

                          • marcin_l
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2001.10
                            • 145

                            #28
                            Piwko się warzy. Piana ok 8-10 cm. Gazu jakoś niespecjalnie dużo. Może zamknąć szczelnie pokrywkę? W tej chwili leży luźno na fermentorze (z założoną rurką fermentacyjną).
                            www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23926

                              #29
                              To znaczy warzenie masz już za sobą teraz już fermentuje Z tym zamykaniem szczelnym pokrywki trzeba nieco uważać (dobrze sprawdzić wcześniej jak się zdejmuje pokrywkę) - u nas jeden z posiadanych fermentorów tak dobrze współpracował z pokrywką że tylko z wielkim trudem dał się zdjąć
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • marcin_l
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2001.10
                                • 145

                                #30
                                ART napisał(a)
                                To znaczy warzenie masz już za sobą teraz już fermentuje
                                No tak...to pewnie przez te opary

                                Z tym zamykaniem szczelnym pokrywki trzeba nieco uważać (dobrze sprawdzić wcześniej jak się zdejmuje pokrywkę) - u nas jeden z posiadanych fermentorów tak dobrze współpracował z pokrywką że tylko z wielkim trudem dał się zdjąć
                                No wcześniej otwierałem i zamykałem kila razy (przed, po umyciu) - nie było żadnych problemów. Przy fermentacji chyba nic sie w tej kwestii nie zmieni??
                                Na pewno nie będzie problemów jak zamknę pokrywkę? Jak będzie za dużo gazu przez rurkę uchodzić to wtedy otworzę - będzie dobrze??

                                Jak to jest z tym kolorem ekstraktów?
                                www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X