Wszystko w porządku! Brzeczka pieni się mocno w czasie zagotowywania - potem jej to mija. Działaj dalej!
pare pytań przed pierwszą warką
Collapse
X
-
Małażonka napisał(a)
Wszystko w porządku! Brzeczka pieni się mocno w czasie zagotowywania - potem jej to mija. Działaj dalej!www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
Ile się może studzić 14 litrów brzeczki?? Trochę sie przeliczyłem z czasem, jutro rano do pracy...
Może dobrym wyjściem będzie dodanie drożdży jutro rano??www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
marcin_l napisał(a)
Ile się może studzić 14 litrów brzeczki?? Trochę sie przeliczyłem z czasem, jutro rano do pracy...
Może dobrym wyjściem będzie dodanie drożdży jutro rano??
I jeszcze odpowiadź na wcześniejsze pytanie:
Tylko że ja mam tylko jeden fermentor z wężykiem a nie kranikiem. Może tak na godzinę - dwie przed przelaniem do butelek wrzucić do fermentora rozpuszczony cukier i wymieszać?
I absolutnie nie mieszaj! Przed rozlewem piwo powinno wręcz trochę odstać bez ruszania, żeby drożdże opadły na dno. Inaczej będziesz miał straszną ilość osadu drożdżowego w butelkach.
Comment
-
-
Jeśli masz wannę - wstaw brzeczkę do zimnej wody, zmień ją ze dwa- trzy razy na chłodniejszą, do ostatniej dodaj nieco lodu, jeśli owy posiadasz. Za godzinkę powienieneś móc dorzucić drożdże - jeśli zaś wanny nie masz - nie pozostaje Ci nic innego, jak zadać brzeczkę drożdżami z samego rana...Last edited by iron; 2005-01-03, 23:51.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Twilight_Alehouse napisał(a)
Będzie świetnym pomysłem. Tylko pamiętaj, żeby szczelnie zamknąć fermentor.
A fermentora po dodaniu drożdży chyba nie mam szczelnie zamykać??www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
iron napisał(a)
Jeśli masz wannę - wstaw brzeczkę do zimnej wody, zmień ją ze dwa- trzy razy na chłodniejszą, do ostatniej dodaj nieco lodu, jeśli owy posiadasz. Za godzinkę powienieneś móc dorzucić drożdże - jeśli zaś wanny nie masz - nie pozostaje Ci nic innego, jak zadać brzeczkę drożdżami z samego rana...www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
marcin_l napisał(a)
Kiedy mam szczelnie zamknąć fermentor? Na noc? Myślałem przelać do fermentora dopiero rano a teraz zostawić wszystko w garnku...
A fermentora po dodaniu drożdży chyba nie mam szczelnie zamykać??
Comment
-
-
Twilight_Alehouse napisał(a)
A chyba że tak. No to przykryj po prostu pokrywką, mam nadzieję że dobrze leży na garnku.www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
Można wrzątek przelać do fermentora??www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
Teoretycznie można, tylko po co? Fermentor jest plastikowy i bardziej wrażliwy na działanie wysokich temperatur niż garnek (prawdopodobnie może się odkształcić, a na pewno zmniejszy swoją żywotność). Zakryj garnek pokrywką - co ma być, to będzieLast edited by Małażonka; 2005-01-04, 00:15.
Comment
-
-
Małażonka napisał(a)
Teoretycznie można, tylko po co? Fermentor jest plastikowy i bardziej wrażliwy na działanie wysokich temperatur niż garnek (prawdopodobnie może się odkształcić, a na pewno zmniejszy swoją żywotność). Zakryj garnek pokrywką - co ma być, to będziewww.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
Piwko się warzy. Piana ok 8-10 cm. Gazu jakoś niespecjalnie dużo. Może zamknąć szczelnie pokrywkę? W tej chwili leży luźno na fermentorze (z założoną rurką fermentacyjną).www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
To znaczy warzenie masz już za sobą teraz już fermentuje Z tym zamykaniem szczelnym pokrywki trzeba nieco uważać (dobrze sprawdzić wcześniej jak się zdejmuje pokrywkę) - u nas jeden z posiadanych fermentorów tak dobrze współpracował z pokrywką że tylko z wielkim trudem dał się zdjąć- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ART napisał(a)
To znaczy warzenie masz już za sobą teraz już fermentuje
Z tym zamykaniem szczelnym pokrywki trzeba nieco uważać (dobrze sprawdzić wcześniej jak się zdejmuje pokrywkę) - u nas jeden z posiadanych fermentorów tak dobrze współpracował z pokrywką że tylko z wielkim trudem dał się zdjąć
Na pewno nie będzie problemów jak zamknę pokrywkę? Jak będzie za dużo gazu przez rurkę uchodzić to wtedy otworzę - będzie dobrze??
Jak to jest z tym kolorem ekstraktów?www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
Comment