pare pytań przed pierwszą warką

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #31
    Ja bym zamknął fermentor i go nie ruszał na razie, masz rurkę którą będzie uchodzić sobie nadmiar gazu.

    Co do koloru - taka chyba uroda WESowskiego ekstraktu pszenicznego.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • marcin_l
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2001.10
      • 145

      #32
      Dzięki Art i cała reszta za pomoc. Zapraszam później na degustacje
      www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

      Comment

      • marcin_l
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2001.10
        • 145

        #33
        Po ok 12 godzinach od przelania do fermentora moje piwo wygladało tak:
        Attached Files
        www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

        Comment

        • marcin_l
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2001.10
          • 145

          #34
          Ale teraz wygląda tak:

          Nie wiem czy wszystko jest ok??
          Attached Files
          www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Wygląda na to, że w porządku. Nadmiar farfocli trzeba było usunąć w trakcie gotowania i po schłodzeniu, przed zadaniem drożdżami, nie pływałoby tyle tego na wierzchu.

            Comment

            • marcin_l
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2001.10
              • 145

              #36
              Trochę czasu już minęło od przelania brzeczki i zadania drożdży.
              Niestety nie mam balingometru. Czy piwo wyglądające jak na zdjęciu "na oko" nadaje się do zabutelkowania? Jaki powinien być zapach?? Czy powinien stać się mniej intensywny po tygodniu fermentacji?
              Attached Files
              www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

                #37
                a masz możliwość przelania piwka jeszcze na kilka dni "cichej" fermentacji?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • marcin_l
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2001.10
                  • 145

                  #38
                  ART napisał(a)
                  a masz możliwość przelania piwka jeszcze na kilka dni "cichej" fermentacji?
                  Mam tylko jeden fermentor.
                  www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #39
                    Radzę butelkować, minął już ponad tydzień fermentacji.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Strasznie dużo chmielin. Czy po gotowaniu z chmielem granulowanym odcedziłeś później brzeczkę przed zlaniem do fermentora, czy wlałeś wraz z resztkami granulatu??
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • marcin_l
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2001.10
                        • 145

                        #41
                        E...nie filtrowałem tego przed przelaniem do fermentora. Bardzo źle??
                        www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                        Comment

                        • Borysko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1144

                          #42
                          Jeśli te chmieliny trafią do butelek, to będzie kiepsko
                          Ja kiedyć popełniłem podobny błąd (przy filtrowaniu zsunął się filtr) i piwo miało bardzo nieprzyjemną gorycz (bynajmniej nie goryczkę)
                          Last edited by Borysko; 2005-01-12, 11:55.

                          Comment

                          • marcin_l
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2001.10
                            • 145

                            #43
                            Borysko napisał(a)
                            Jeśli te chmieliny trafią do butelek, to będzie kiepsko
                            Ja kiedyć popełniłem podobny błąd (przy filtrowaniu zsunął się filtr) i piwo miało bardzo nieprzyjemną gorycz (bynajmniej nie goryczkę)
                            Ale tylko w tych butelkach gdzie się dostały te chmieliny? Może przed butelkowaniem spróbować je wyłowić??
                            www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                            Comment

                            • iron
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.08
                              • 6717

                              #44
                              Nic nie wyławiaj, jeśli nie chcesz wzbogacić mikrofauny swojego piwa
                              Po prostu zlej do butelek, uważając, by nie zlać z chmielinami (chmieliny pływają po powierzchni piwa w fermentorze) a ostatnie butelki - te do których mogło się ich trochę dostać, przeznacz do szybszego wypicia - np. po 2 tygodniach, miesiącu, dwóch miesiącach.
                              A na przyszłość polecamy filtrację brzeczki przed przelaniem do fermentora - wystarczy duży durszlak, rozpostarta na nim pielucha (oczywiście uprzednio zdezynfekowane wrzątkiem) i można przelewać z gara do fermentora przez ten durszlak z pieluchą. Warto mieć na zapas przynajmniej jedną pieluchę - jakoś tak dziwnie się zapychają
                              Last edited by iron; 2005-01-12, 12:08.
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X