witam,mam pytanie obecnie trwa u mnie fermentacja burzliwa i jutro najprawdopodobniej zleje wszystko na fermentacje cicha,chodzi mi o to czy moge w jakimkolwiek czasie tego procesu dodac wody aby nieco rozwodnic to piwko,bo wiem ze jest za mocne.prosze o pomoc,czy dodac wody po zakonczeniufermentacji burzliwej czy cichej albo zostawic tak jak jest.dzieki za pomoc
pytanie o rozcienczanie brzeczki
Collapse
X
-
W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dolać do cichej (lub przed butelkowaniem) kilka litrów przegotowanej, schłodzonej wody. Jednak jak zapewne wiesz, każde dodatkowe kombinowanie to możliwość zainfekowania i stracenia warki. Ale jeżeli bedziesz ostrożny to nie powinno być problemu.
Moja osobista rada - zostawić to piwo takim jakim jest, porządnie wyleżakować kilka długich miesięcy w chłodnej piwniczce.
Na wakacyjne ogniska będzie jak znalazłPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses" -
nie mierzylem alkometrem lecz moimi kubkami smakowymi na ktorych bardziej polegam i wydalo mi sie bardzo esencjonalne(wiem oczywiscie ze smak sie zmieni po fermentacji cichej ale pomimo tego wydalo mi sie mocarne)no nic zobaczymy czego nawarzulemComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...-
Channel: Czechy
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
-
-
Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę
.
Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment